Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, susține că actuala criză din Belarus are repercusiuni și asupra R. Moldova și a politicii noastre externe. Totodată, Popescu îl îndeamnă pe ministrul de Externe de la Chișinău, Oleg Țulea, să se alieze la pozițiile Uniunii Europene față de abuzurile lui Alexand Lukașenko.

„Criza din Belarus are repercusiuni și asupra Moldovei si a politicii noastre externe. Criza de la Minsk deja s-a transformat și într-o altă bilă neagră, euroasiatică, pentru politica externă a țării noastre. În timp ce in UE sunt condamnate violențele din Belarus și nu sunt recunoscute alegerile, președintele Igor Dodon s-a grăbit sa fie unul dintre puținii lideri din lume care l-au felicitat pe Lukașenko. Este evident că acest gest denotă odată atât dezechilibrul extrem din politica externă a țării, cât și o înca lovitură aplicată relațiilor nostre cu Uniunea Europeana, și așa aflate in pană”, scrie Popescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta afirmă că în aceste zile Uniunea Europeană va avea mai multe luări de poziție legate de situația din Belarus, iar ministrul de Externe poate lua decizia de aliniere sau nealiniere cu pozițiile UE.

„Așa că fac un apel public către domnul Ministru Oleg Țulea: Stimate domnule Ministru, dumneavoastră puteți decide în aceste zile să reechilibrați măcar nițel politica externă a țării noastre. Vă îndemn să asociați Republica Moldova luărilor de poziție ale UE din aceste zile legate de situația din Belarus. Această decizie nu aparține nici domnului Președinte Dodon, nici domnului Prim- Ministru Ion Chicu. Decizia de aliniere la pozițiile UE se ia la Minister. Vă îndemn să continuați practica de aliniere la declarațiile de politică externă ale UE din aceste zile și să nu lăsați politica externă a Moldovei să devieze complet spre modelele euroasiatice”, a mai declarat Popescu.

Conform rezultatelor preleminare anunțate de către Comisia Electorală Centrală din Belarus, Alexandr Lukașenko a obținut 80,23% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Svetlana Tihanovskaia, ar fi acumulat 9,9%. 

Noapte fierbinte în Belarus. Peste 120 de persoane reţinute după ciocnirile violente cu OMON-ul

La scurt timp după închiderea urnelor au avut loc ciocniri violente între poliţie şi protestatari în marile oraşe din Belarus după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, era gata să câştige un al şaselea mandat consecutiv, relatează luni dpa.

Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Viasna.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineaţă pe Twitter că personalul său a asistat la "utilizarea de 6 grenade de şoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanţe de cauciuc) în mulţimi" la Minsk. "Cel puţin 6 ambulanţe au apărut din spatele liniilor de poliţie, cu sirenele pornite".

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukaşenko, inclusiv soţul lui Tihanovskaia, au fost încarceraţi în perioada premergătoare votului.