Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui Belarusului, Alexandr Lukașenko, „cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale”. Despre aceasta Igor Dodon anunță pe pagina sa de Facebook.

„Transmit sincere felicitări omologului meu belarus, Alexandr Lukașenko, cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale! Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus.Sunt convins că dialogul productiv și cooperarea strânsă dintre Republica Moldova și Republica Belarus în diverse domenii, vor contribui la consolidarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”, a scris Dodon.

Conform rezultatelor preleminare anunțate de către Comisia Electorală Centrală din Belarus, Alexandr Lukașenko a obținut 80,23% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Svetlana Tihanovskaia, ar fi acumulat 9,9%. 

La scurt timp după închiderea urnelor au avut loc ciocniri violente între poliţie şi protestatari în marile oraşe din Belarus după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, era gata să câştige un al şaselea mandat consecutiv, relatează luni dpa.

Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Viasna.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineaţă pe Twitter că personalul său a asistat la "utilizarea de 6 grenade de şoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanţe de cauciuc) în mulţimi" la Minsk. "Cel puţin 6 ambulanţe au apărut din spatele liniilor de poliţie, cu sirenele pornite".

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukaşenko, inclusiv soţul lui Tihanovskaia, au fost încarceraţi în perioada premergătoare votului.