Deputatul Pro Moldova, Ruxanda Glavan susține că dacă riscul epidemiologic crește din ce în ce mai mult guvernarea va avea justificare legală pentru a amâna alegerile prezidențiale. În același timp, ex-ministra sănătății spune că este neconstituțional să nu lași persoanele să voteze din simplu motiv că aceștia au febră.

În cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, deputatul susține că dacă riscul epidemiologic crește, din ce în ce mai mult, o amânare ar fi justificată.

„Am impresia că Guvernarea special lasă oamenii să se îmbolnăvească ca să poată legifera o eventuală amânare a alegerilor prezidențiale. Dacă ajungem să explodeze și mai tare, chiar dacă și așa este grav, este temei legal pentru amânarea alegerilor. Pe de altă parte dacă nu vor fi alegeri și nimic nu se va schimba unde vrem să ajungem? Până când întindem situația în care s-a pomenit R. Moldova, mai ales că vedem că criza epidimiologică se tranformă în una socială”, a spus Glavan.

În același timp, ex-ministra sănătății crede că în contextul în care în R. Moldova se înregistrează un număr mare de infecțiie cu Covid-19, nu poate avea loc o campanie electorală „adecvată”: „Atunci îi punem și pe concurenți într-o situație în care cei care au acces la televiziuni vor fi favorizați”.

Ruxanda Glavan mai spune că interzicerea în secțiile de vot a celor care au febră este o încălcare a unui drept constituțional

„Cum CEC va organiza în asemenea condiții un scrutin adevărat și liber?”, se întreabă deputatul

Jurnalist: „CEC a anunțat că cei care vor avea temperatură nu vor fi lăsați în secția de vot”

„Haideți să fim cât se poate de realiști, moldovenii au acces la medicamente antipiretice. În al doilea rând, doar acesta să fie impedimentul să-i interzici omului să voteze. Eu cred că asta este neconstituțional și va fi într-un final discutat”, a conchis ex-ministra sănătății. 

Amintim că în ultima perioadă Ministerul Sănătății anunță tot mai multe cazuri de infecție cu Covid-19 iar în unele zile cifrele depășesc 400 de persoane infectate.