Șeful diplomației moldovene Oleg Țulea a efectuat astăzi, 4 august, o vizită de lucru la Kiev, la invitația omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba. Ministrul moldovean de externe susține că cei doi au continuat dialogul predecesorilor lor, „pentru că parteneriatul veritabil între Republica Moldova şi Ucraina și-a demonstrat eficiența pe parcursul celor 28 de ani de relații diplomatice”.

„Îmi face plăcere să confirm cele spuse de Ministrul Kuleba că întrevederea noastră și discuțiile deschise, consistente și detailate asupra relației bilaterale moldo-ucrainene corespund nivelului parteneriatului strategic al relațiilor dintre țările noastre”, a declarat Țulea în discursul său. 

Un subiect comun pe agenda Chișinăului și Kievului îl constituie promovarea continuă a procesului de integrare europeană. În context, cei doi au vorbit despre stadiul actual al dialogului dintre R. Moldova și Ucraina cu partenerii europeni, despre experiența în procesele de reformă pentru modernizarea societăților noastre spre beneficiul oamenilor, dar și perspectivele care se deschid în această direcție, inclusiv pentru coordonarea unui set de acțiuni pentru Summitul Parteneriatului Estic din martie 2021. Astfel, potrivit ministrului moldovean, vectorul comun european de dezvoltare rămâne o bază solidă în relația bilaterală, precum și în efortul de a construi statele noastre democratice, moderne și prospere.

Tot în cadrul întrevederii a fost semnat Planul consultărilor bilaterale interministeriale pentru anii 2021 – 2022, prin care, potrivit lui Țulea, acesta a adresat un alt semnal al determinării comune pentru aprofundarea relației moldo – ucrainene pe filiera diplomațiilor celor două țări. „Acesta document stipulează contactele sistematice al experților pe toate palierele”.

Totodată, oficialii au propus organizarea la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și promovarea în continuare a dialogului direct la nivelul co-președinților Comisiei, ținând cont de faptul că relaţiile comercial-economice bilaterale trebuie să fie intensificate.

De asemenea, ministrul menționează că s-a convenit în cadrul întrevederii și asupra necesității activizării dialogului pe linia celor două ministere ale educației, iar în timpul apropiat este planificată cea de-a 3-a reuniune în format de videoconferință, pentru intensificarea cooperării dintre cele două țări și în domeniul cultural-umanitar.

S-a discutat și pe marginea problematicii de securitate. În ceea ce privește reglementarea conflictului din estul Ucrainei și problema Crimeii, ministrul Țulea a reconfirmat susținerea de către Republica Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internațional.

Totodată, acesta a exprimat recunoștință pentru sprijinul acordat Moldovei de către Ucraina în contextul identificării unor soluții durabile în procesul de reglementare transnistreană.

Nu în ultimul rând, șeful diplomației moldovenești a exprimat recunoștință autorităților ucrainene pentru asistența acordată în tranzitarea teritoriului Ucrainei a 15 mii de cetățeni moldoveni, reveniți din țările afectate de pandemie. La rândul său, Dmytro Kuleba a mulțumit pentru ajutorul umanitar oferit de către Guvernul Republicii Moldova regiunilor de vest ale Ucrainei, puternic afectate de intemperii și inundații.

Cei doi au reiterat reciproc disponibilitatea pentru o cooperare activă și eficientă în cadrul organismelor internaționale și regionale din care fac parte țările noastre: ONU, Consiliul Europei, OSCE, OCEMN, GUAM, precum și menținerea unui dialog strâns între misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țărilor noastre peste hotare

Ministrul moldovean de Externe l-a invitat pe omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, să efectueze o vizită în Republica Moldova.