Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu susține că decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a contractului de concesionare cu Avia Invest demonstrează că reacțiile Guvernului Chicu la subiectul Aeroportul Internațional Chișinău au fost eronate, demonstrând cel puțin incompetență, iar cel mult – complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantomă cipriote. Totodată, Munteanu anunță că din numele Comisiei de Control al Finanțelor Publice a cerut Ministerului Justiției explicații în regim urgent asupra modului în care-și propune să asigure apărarea statului în acest litigiu.

ssssssssssssssssssssssÎn calitate de fost șef al Comisie de anchetă parlamentară privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, Munteanu aduce câteva clarificări, după decizia Arbitrajului de la Stockholm.

Acesta menționează că „decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a Contractului este, din păcate, logică și ușor de anticipat. Odată pornit un litigiu, părțile nu-și pot modifica pozițiile, folosindu-se de pârghiile instituționale până la momentul deliberării arbitrale”.

„Am informat în mai multe rânduri despre gravitatea subiectului, aducând la cunoștința publicului despre erorile lamentabile pe care APP și actualul Guvern le comit în procesul intentat companiei Avia Invest. Reamintesc că, la 4 octombrie 2019, Parlamentul a adoptat o Hotărâre pe baza raportului de anchetă parlamentară, stabilind că ”actul de concesionare al Aeroportului din 30.08.2013 de către SRL Avia Invest a fost viciat și urmează a fi reziliat”, Procuratura urmând să tragă la răspundere oficialii implicați. În loc să execute Hotărârea Parlamentului, Guvernul PM I.Chicu s-a lansat în tot felul de acțiuni dubioase sub aspect juridic, ocolind rezilierea în instanță a Contractului de concesionare, modificând în schimb mărimea taxei aeroportuare, înafara unei decizii de instanță asupra temeiniciei Contractului, urmate de o Notificare asupra rezilierii în aprilie, culminând cu rezilierea din 8 iulie. Deciziile luate de acest guvern sunt riscante, superficiale și concepute prost. De aici și primul cartonaș roșu de la Arbitrajul din Stockholm”, scrie Munteanu.

„Astăzi, prin anunțarea acestei decizii prealabile de Arbitraj, putem constata că reacțiile acestui guvern la subiectul Aeroportului Internațional Chișinău au fost eronate, demonstrând cel puțin incompetență, iar cel mult - complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantomă cipriote, cu pretenții de 95% asupra SRL Avia Invest. Logica evenimentelor ar putea arăta în scurt timp dacă aceste acțiuni luate de APP nu au fost călăuzite de rea-intenție și complicitate, din nou. Până azi, PM Chicu și I.Dodon, din păcate președintele RM, nu ne-a convins că își dorește cu adevărat restituirea Aeroportului în proprietatea statului, după cum stabilea Hotărârea Parlamentului RM din 4 octombrie 2019, și nici organele de anchetă penală care, până astăzi, nu a prezentat Raportul Procuraturii în fața Parlamentului, după cum a cerut autoritatea legislativă supremă, față de care observ că procurorii nu au respectul cuvenit”, mai menționează deputatul.

Amintim că Agenția Proprietății Publice a reziliat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent nr. 4/03, încheiat cu SRL „AVIA INVEST” și a solicitat de la SRL „AVIA INVEST” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Detalii: APP a reziliat contractul cu „Avia Invest”, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, și a solicitat restituirea bunurilor