Alexandr Slusari, Președintele fracțiunii parlamentare și vicepreședinte al Platformei DA, cere prim-ministrului o informație exhaustivă privind proiectul de lege nr. 340, care pavează drumul escrocilor spre mușamalizarea furturilor de bani și bunuri. Deputatul clarifică esența acestui proiect prin care „cei care vorbesc atât de mult, dar în van, despre ancheta furtului miliardului vin la miez de noapte cu un proiect de lege, care îngreunează substanțial identificarea beneficiarilor finali ai bunurilor dobândite ilicit și nu permite urmărirea banilor furați dacă aceștia au fost utilizați pentru procurarea unor cote-părți în alte întreprinderi”.

Societatea are dreptul să cunoască cine sunt autori concreți ai inițiativei respective din partea Guvernului. De ce proiectul vine de la Cancelaria de stat, iar Ministrul justiției se detașează public de acest document? De ce inițiativa respectivă a fost promovată cu viteză cosmică într-o zi, pe 20 iulie, fără avizarea din partea SPCSB, ARBI și CNA? De ce nu au fost consultați partenerii externi, în special Uniunea Europeană, cu care am încheiat Acordul de Asociere cu un capitol special privind prevenirea și combaterea spălării banilor?

P.S.: Proiectul respectiv a fost prezentat de dl. Eșanu, cel care urma să fie desemnat anul trecut în baza unui concurs viciat la Curtea Constituțională. Vă amintiți câtă presiune era atunci nu doar de la Dodon asupra Platformei DA să confirmăm prin vot rezultatele acestui concurs? Interesant este că toți cei care acum laudă independența CC, nici nu vor măcar să-și ceară scuze de la noi pentru ofensele aduse gratuit anul trecut”, menționează el.

Formațiunea precizează că Andrei Năstase și Dinu Plîngău au fost cei care au sesizat imediat subtilitatea ascunsă a proiectului și au bătut alarma, astfel încât au fost informați rapid deputații, presa și cetățenii despre adevărata intenție a autorilor proiectului.