Guvernul Chicu a amânat instituirea controlului vamal deplin la punctul moldo-ucrainean comun de pe sectorul transnistrean de frontieră Cuciurgan-Pevomaisk, unde în prezent autoritățile moldovenești desfășoară o fază „relaxată” a controlului. Se întâmplă după ce la începutul săptămânii Igor Dodon a avut o întrevedere la reședința de la Condrița cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Guvernul a aprobat la ședința de ieri extinderea cu 6 luni a termenului în care agenţii economici din stânga Nistrului li se permite traversarea punctului de trecere a frontierei de stat Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo şi Novosaviţkoe-Cuciurgan, pentru efectuarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, fără perceperea drepturilor de import sau export, fără aplicarea măsurilor de politică economică, prohibiţiilor, cu condiţia rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de organele constituţionale.

Prelungirea termenului (iniţial 1 august, acum 1 februarie 2021) „derivă din situaţia epidemiologică determinată de infecţia COVID din cauza căreia a fost limitată activitatea agenţilor economici şi a instituţiilor”, se menționează în argumentarea proiectului.

Amintim că, punctul moldo-ucrainean de control în comun Cuciurgan - Pervomaisk a fost instituit în 2017 de Ucraina și R. Moldova.