Vicepreședintele Partidului DA Alexandru Slusari scrie pe pagina sa de Facebook că Executivul a alocat pentru acoperirea pierderilor agricultorilor în urma calamităților naturale nu 350, nu 300 și nici nu măcar 200 mln. lei ci doar 100 mln. Căte 500 lei la fiecare hectar de grău afectat. Sub 10 % din cheltuieli.

Slusari adaugă că compensații vor primi doar acei producători agricoli, care au pierdut minimum 60 % din recolta cerealelor de prima grupă.

„Dacă ai pierdut 55 %, deja nu ai dreptul la despăgubire. Apropo, legislația prevede că seceta excesivă se începe de la 30 % din roada afectată”, precizează deputatul.

Slusari mai spune că promisiunea cu 300 milioane a urmat după protestul agricultorilor din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni.

„Deși era clar că imediat acordarea sprijinului în valoarea respectivă era imposibilă, întrucăt o parte din bani sunt incluși în Fondul de Dezvoltare a Agriculturii, iar cealaltă suma a fost promisă din Fondul de intervenții, din care juridic se interzice finanțarea altor solicitanți, decăt autoritățile centrale/locale și organizațiile necomerciale. Plus este nevoie de 2 Regulamente distincte și două autorități diferite, care ar gestiona aceste fonduri. În mod normal Guvernul ar trebui imediat după protestul să vină în Parlament cu rectificarea bugetului și concentrarea întregii sume de asistență pentru agricultori suferiți întrun singur Fond”, conchide vicepreședintele parlamentului.

Deputatul DA adaugă că Dodon să teme ca dracul de tămâie reluareai activității Parlamentului.

„Ori îi este frică ca deputații vor identifica mai mulți bani pentru țărani afectați, care pot fi redistribuiți de la supermarketuri și companii petroliere ori în realitatea nu intenționează în timpul apropiat să aloce mai mult de 100 mln. lei pentru depășirea consecințelor calamităților naturale. Cert este că Chicu, speriat de amploarea protestelor fermierilor, a mințit că foarte degrabă agricultorii vor primi peste 1000 lei pentru fiecare hectar afectat”, precizează Slusari 

Pe final vicepreședintele Parlamentului susține că de forța majoră și vacanța fiscală nici vorbă nu se aude de la Guvern, care fiecare dată repetă că sectorul agroindustrial este prioritar pentru țara.