Procuratura Anticorupție (PA) a respins ca neîntemeiate plângerile deputatului Iurie Reniță, prin care acesta a contestat ordonanța de refuz în începerea urmăririi penale și clasare a procesului penal pe cazul „un culiok pentru Dodon”.

În constatarea PA se menționează că „faptele și informațiile prezentate nu par să conțină date noi, suficiente și concludente pentru anularea deciziei din 19.06.2020, iar eventuala efectuare a acțiunilor de urmărire penală nu garantează o schimbare radicală a situației stabilite deja (...)”.

Detalii: Procuratura pune cruce pe dosarul „culioc pentru Dodon”: Respectivul proces penal a fost clasat

Reniță se arată suprins de rapiditatea cu care Procuratura Generală și cea Anticorupție au examinat Cererea sa de anulare a Ordonanței de refuz în începerea urmăririi penale și de clasare a procesului penal nr. 20209249042, avându-i ca protagoniști de Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov în faimosul caz al "kuliokului" (pungii). „Procuratura e la cheremul lui Dodon”, subliniază parlamentarul. 

Totodată, deputatul aduce aminte că, pe 22.07.2020 Procuratura Generală a înregistrat Cererea sa repetată, prin care solicită anularea ordonanței de refuz în începerea urmăririi penale și clasare a procesului penal pe cazul „un culiok pentru Dodon”, iar doar la o singură zi distanț, pe 23.07.2020, Procuratura Anticorupție deja a respins-o ca fiind neîntemeiată, expediind deputatului și un răspuns „cu miros de naftalină sovietică”. „Pentru bravii noștri procurori de la Procuratura Generală și cea Anticorupție o singură zi a fost suficientă ca să demonstreze că răspunsul la Cererea mea era demult pregătit de consilierii lui Dodon, doar că urma să fie aplicată o semnătură de la Procuratura Anticorupție”.

Detalii: DOC // Reniță cere repetat PG anchetarea lui Dodon și anunță că se va adresa Parchetului European condus de Kövesi

În acest sens, după ce Procuratura Anticorupție a respins Cererea deputatului, care potrivit lui, s-a făcut doar pentru a-l proteja pe Dodon și pe prietenii lui, Reniță se vede obligat să facă un Demers Oficial către Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi, cu solicitarea examinării integrale a dosarului de corupție și de trădare de patrie, avându-i în calitate de protagoniști pe Dodon, Plahotniuc și Iaralov.

„Cei care s-au obișnuit să folosească cu atata iresponsabilitate și ineficientă banii Uniunii Europene, vor trebui să se obișnuiască deopotrivă să dea socoteală în fața unor procurori europeni cu adevărat independenți și echidistanti. Să nu considere "kuliokarii" (pungașii) că nu se vor găsi și pentru ei "ac de cojoc"!”, a conchis Reniță.