Comisia juridică a Camerei Reprezentanților din SUA a inclus în Legea cu privire la Apărarea Națională 2021 o rezoluție care include următoarele formulări.

„Secretarul de Stat și secretarul Apărării vor prezenta în comisiile corespunzătoare ale Congresului un raport cu privire la persoanele strămutate interiorul teritoriilor Ucrainei, Georgiei, R. Moldova și Azerbaidjan.

Raportul urmează să conțină următoarele evaluări: 

  1. Numărul cetățenilor ai Ucrainei, Georgiei, R. Moldova și Azerbaidjanului care au fost strămutați forțat de armate străine în teritoriile ocupate din Ucraina, Georgia, R. Moldova și Azerbaidjan începând cu 1991. 

  2. Numărul cetățenilor din Ucraina, Georgia, Moldova și Azerbaidjan care au fost uciși în regiunile ocupate ilegal de forțe străine începând cu 1991. 

Acest raport urmează să fie prezentat în cel mult 180 de zile. Reprezentantul oficial al externelor de la Baku, Azerbaidjan, Leila Abdulaeva a reacționat la această rezoluție.

„Este vorba despre niște anexe la raportul care urmează să fie prezentat de către Secretarul de Stat, în coordonare cu secretarul apărării, către comisiile de rigoare ale  Congresului, un raport ce va conține date despre  persoanele strămutate și ucise în interiorul Ucrainei, Georgiei, Republicii Moldova și Azerbaidjanului. Care sunt punctele importante aici? În amendament, este recunoscut faptul de ocupație ilegală în celelalte 3 țări, inclusiv Azerbaidjan. Este colectarea și transmiterea informațiilor cu privire la cetățenii care s-au deplasat pe teritoriile ocupate și și-au pierdut viața în acele teritorii, la Congres împreună cu Departamentul Apărării. În etapa actuală, acest amendament are o importanță deosebită pentru noi, pentru că, certifică faptul că ocuparea teritoriilor azere ", a subliniat oficialul MAE-ului din Baku.