Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu a acumulat doar 46 de voturi. Demisia Executivului a fost susținută de deputații PAS, Platforma DA, „Pro Moldova” și Partidul „Șor”.

Ședința Parlamentului de azi s-a desfășurat cu scandal. De la început reprezentanții opoziției l-au numit pe Ion Chicu „minciunos”. Ulterior, dintre parlamentarii din cadrul coaliției de guvernare și cei din opoziție au avut loc îmbrânceli, speakerul Zinaida Greceanîi fiind nevoită să anunțe pauză.

La fel, opoziția a cerut acces în sala de ședință pentru reprezentanții mass-media. După câteva ore de altercații dintre deputați, jurnaliști și ofițerii SPPS, Greceanîi a anunțat că în sală se va permite să intre doar câte un reprezentant de la fiecare instituție mass-media.

Amintim că autorii moțiunii au invocat în textul acesteia încălcarea de către Guvern ”a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, principiilor statului de drept, valorilor consfințite în Constituția Republicii Moldova și instrumentelor internaționale”. În opinia lor, ”în condițiile stării de urgență, Executivul și-a depășit vădit competențele constituționale subminând Parlamentul, urmărind de fapt ca prin starea de urgență declarată să fie înlăturat  controlul parlamentar asupra activității Guvernului”. Totodată, textul moțiunii se referă la ”gestionarea proastă a crizei social-economice, atitudinea Guvernului față de mass-media, abordările vis-a-vis de politica externă și tentativele de ingerință în sistemul judecătoresc din partea puterii”.