Mai mulți europarlamentari susțin că socialiștii (PSRM) grăbesc adoptarea noului proiect de lege privind modificarea Codului electoral în Parlamentul Republicii Moldova, fără dezbateri și deliberări adecvate. Potrivit oficialilor europeni aceste modificări sunt trecute superficial prin Parlament fără luarea măsurilor necesare pentru a evita subminarea proceselor electorale democratice.

Declarațiile sunt făcute de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, europarlamentarul Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, europarlamentarul Andrzej Halicki.
„Rămânem profund îngrijorați de faptul că noul proiect de modificare a Codului electoral este trecut superficial prin Parlament fără luarea măsurilor necesare pentru a evita subminarea proceselor electorale democratice.

Multe dintre amendamentele propuse nici nu îmbunătățesc condițiile de vot și nici nu rezolvă multe dintre problemele întâmpinate în anul 2016. Cele mai îngrijorătoare modificări se referă la limitarea drepturilor de vot ale cetățenilor Republicii Moldova, permițând autorităților electorale să excludă candidați din cursa electorală sau extind competențele Consiliului Audiovizualului în vederea sancționării presei.

Proiectul de lege nu conține nicio prevedere care să sancționeze cumpărarea de voturi sau transportul organizat al alegătorilor care ar favoriza un anumit candidat.

Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de un Cod electoral care să corespundă standardelor democratice și angajamentelor asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să permită o dezbatere publică și o deliberare corespunzătoare înainte de a adopta versiunea finală a Codului electoral. Este imperativ ca orice lege finală să fie în conformitate cu standardele internaționale, cu Acordul de Asociere și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția”.
Anterior mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că în urma adoptării modificărilor propuse, observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără a avea dreptul de a prezenta rapoarte.