Secretarul adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a declarat într-o intervenție online pentru Centrul de Informare și Documentare NATO de la Chișinău că Alianța este deschisă pentru o colaborare mai profundă cu Republica Moldova și că această colaborare va apropia Chișinăul de Uniunea Europeană.

„Există o relație biunivocă între extinderea NATO și cea a Uniunii Europene. Din experiența ultimilor 25 de ani, extinderea NATO a fost un precursor pentru extinderea UE. Suntem foarte bucuroși că în urmă cu 4 luni de zile, un nou membru al Alianței, Macedonia de Nord, a devenit al treizecilea membru al Alianței noastre. Suntem convinși că și pentru țările care nu-și propun să adere la Alianță, cum e cazul și Republicii Moldova, o relația constructivă, o relație de sinergie, o relație de parteneriat profund cu NATO, poate să reprezinte, și pentru aspirațiile legitime de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, un factor favorizant, inclusiv din punct de vedere geopolitic. Avem interesul să continuăm acest parteneriat cu Republica Moldova. Avem o regulă foarte simplă - nu impunem nimic, nimănui. Partenerii vin către noi și solicită ajutor din meniul pe care NATO îl are la dispoziție în diverse pachete de sprijin”, a declarat Geoană.

Oficialul a subliniat că drumul către aderare și drumul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, care este un obiectiv declarat oficial al Republicii Moldova, trebuie să treacă printr-un climat de securitate care să permită ca Europa să-și deschidă într-un mod și mai larg, și mai generos brațele pentru partenerii din Est.

„Suntem dispuși, dacă avem solicitări concrete, să oferim meniul nostru, care este un meniu foarte vast. A lucra cu NATO și a beneficia de expertiza noastră și de standardul de calitate pe care NATO este benefic pentru Republica Moldova. Nimeni nu-și propune să-și antreneze forțele armate și să-și plieze sistemul de securitate națională după un sistem neperformant. NATO reprezintă „The gold standard”, a declarat Geoană.

Potrivit oficialului Republica Moldova este alături și Bosnia și Iordania, printre cele trei țări, în care Uniunea Europeană lucrează la unison cu NATO. „Este o ocazie extraordinară de a lărgi aria pe care putem să o oferim Republicii Moldova. O Republică Moldova democratică în care se respectă rânduiala, în care se respectă voința cetățenilor, care își respectă afirmația de a face parte integrantă din Uniunea Europeană, este un interes pe care îl împărtășim împreună”, a subliniat Geoană.

Oficialul a menționat că NATO și UE reprezintă garanția faptului că în Europa nu ne vom întoarce la perioada sferelor de influență și că națiuni, țări, lideri, cetățeni care își aleg în mod liber, democratic, perseverent o destinație către un sistem mai performant - democrația liberală de tip occidental este un sistem mai performant, este un sistem care multe țări din regiunea noastră, inclusiv România sau Republica Moldova și multe altele, care au aderat la NATO și UE în ultimii 25 de ani, au fost privați de legătura organică cu Occidentul dezvoltat. 

„Nu există termen de comparație între ceea ce reprezintă societatea liberă, democratică, prosperă, occidentală. Cu toate defectele sale, cu toate problemele care le avem, inclusiv în aceste perioade grele de pandemie, față de sistemele autoritare, sistemele care nu respiră democratic și care nu respectă această „Sfântă treime” între o bună guvernare democratică, un sector privat ca să poată să-și facă treaba și sector civic și libertatea cetățeanului în orice formă de expresie și organizare pe care și-o dorește, asta este de fapt: în NATO vorbim despre un set de valori pentru care suntem dispuși să ne apărăm unii pe alții și să oferim celor care doresc să ne fie alături, o șansă corectă de a o face dacă și-o doresc și dacă acest lucru este făcut cu perseverență”, a punctat Mircea Geoană.