Ex-premierul Vlad Filat neagă că ar fi fost astăzi „în vizită la CNA”. Se întâmplă după ce în presă au apărut informații și poze că acesta ar fi fost acolo. Mai mult, în aceeași zonă, în poze apare și fostul deputat democrat Constantin Țuțu, despre care la fel se spune că a trecut pe la CNA.

Deși, în materialul apărut în presă se relatează că pozele ar fi fost surprinse de un martor ocular, Filat nu crede acest lucru și spune că „e vorba de cineva care foarte tendențios prezintă ceea ce a vizualizat”, făcând și pozele respective.

Totodată, ex-premierul spune că nu a fost astăzi la CNA, ci doar trecea prin zonă, în drum spre o ședință de judecată de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani. 

„Eu nu am fost la CNA, nici la Prucratura Anticorupție. Astăzi am avut o ședință de judecată la ora 16:00 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ședința de judecată a vizat o cerere din partea mea, de revizuire, care a fost înaintată instanței încă din luna ianuarie 2019”, a explicat Vlad Filat pentru DESCHIDE.MD. 

Despre pozele cu acesta și Constantin Țuțu, care apar împreună în același material Filat spune că „sunt două poze distincte” și nu își explică faptul de ce au fost plasate împreună. 

Acesta ne-a mai spus că în poza în care apar mai multe persoane, ar fi doi avocați, Victor Munteanu, avocatul său, și Ion Ungureanu, care face parte din biroul de avocați ”Berliba și Ungureanu”. 

„E simplu ca ”Bună ziua”. Eu mergeam spre judecătorie, i-am văzut, ne-am salutat și am mers mai departe. Toate interpretările care au fost făcute țin de „arta conspirației și modul cum înțeleg unii s-au alții să prezinte titluri de știri”, a conchis ex-premierul.

Amintim că, fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din detenție pe 3 decembrie 2019. Acesta a fost condamnat în 2016, de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Menționăm că, urmare a unei cereri depuse la Înalta Curte de la Strasbourg în 2015, în care a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale, CEDO a invitat Guvernul R. Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă. Totodată, CEDO a solicitat ca Guvernul să dea explicații, în special la faptul în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO.

Detalii: DOC // O primă victorie pentru Vlad Filat la CEDO

Detalii: Vlad Filat, despre comunicatul CEDO: Un act așteptat

În cea dea doua cerere adresată Curții, Filat a invocat „abaterile grave care au avut loc la judecarea cauzei și condamnarea sa, abateri care au încălcat dreptul de a beneficia de un proces echitabil, așa cum este protejat de Convenție”. Curtea a invitat Guvernul să explice dacă acuzațiile aduse au fost examinate în mod echitabil, respectând-se principiul egalității armelor, așa cum prevede Articolul 6 § 1 al Convenției.

Detalii: DOC // O nouă victorie la CtEDO pentru Vlad Filat. Procesul fostului premier poate fi rejudecat

Sursa foto: independent.md