Modificarea Codului Electoral, în atenția Ambasadei SUA la Chișinău

14 Iulie

Foto:

Conducerea Comisiei Electorale Centrale a avut o întrevedere de lucru, desfășurată în regim online, cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, E.S. Dereсk J. Hogan. Interlocutorii au abordat un spectru larg de subiecte ce se regăsesc, în prezent, pe agenda Comisiei, legate de pregătirile pentru alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, stabilite pentru data de 1 noiembrie 2020.

Potrivit unui comunicat de presă al CEC, un interes aparate l-a prezentat modificarea Codului electoral. În acest context, Ambasadorul SUA a apreciat eforturile CEC de analiză a legislației electorale și cele conexe, care s-a soldat cu un set de propuneri de îmbunătățire a cadrului legal și a procedurilor electorale și care, în prezent, se află în examinare la Parlamentul Republicii Moldova.

Totodată, a fost realizat un schimb de opinii referitor la propunerile de reducere a programului de votare, organizarea secțiilor de votare în afara țării, activitatea instituției observatorului și procesul de înregistrare a candidaților la funcția de Președinte.

De precizat că proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, în lectura finală, se regăsește pe ordinea de zi de mâine, 15 iulie, a ședinței Comisiei Juridice, Numiri și Imunități (CJNI), deși abia azi deputații au organizat consultări publice cu reprezentanți ai societății civile, mediului academic, mass-media, Comisiei Electorale Centrale și altor instituții, pentru a găsi un numitor comun și a depăși divergențele apărute în cadrul examinării proiectului.

Mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că în urma adoptării modificărilor propuse, observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără a avea dreptul de a prezenta rapoarte.

Detalii: Socialiștii grăbesc modificarea Codului Electoral // Opoziția: Se promovează modificări convenabile lui Dodon

loading...
Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER