Deputatul Igor Munteanu susține că decizia fracțiunii Platforma DA de a semna proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu este o decizie corectă, necesară, oportună, adecvată. Potrivit parlamentarului, R.Moldova are nevoie de un „guvern credibil, creat să scoată RM din impasul și buimăceala anului 2020”.

Liderii PSRM înțeleg că ar putea pierde inițiativa, ei au început a pregăti condițiile pentru a corupe rezultatul voinței alegătorilor la următorul scrutin; astfel, preconizatele schimbări la Codul electoral, limitarea participării diasporei la alegeri, folosirea înzecită a turiștilor transnistreni, deschiderea unor zeci de secții de vot pe teritoriul Rusiei sunt doar câteva elemente dintr-un scenariu complex, care aparține guvernării Dodon, și care nu ar trebui să lase nicio iluzie asupra efectelor sale asupra spațiului politic în ajun de scrutin. Dodon îi mulțumește de pe acum lui Krasnoselski pt că are grijă de ”stabilitatea gărzilor sale”, dar ce va fi în toamnă, cu susținerea organică a statului rus?!”, se întreabă vicepreședintele Platformei DA.

Potrivit lui, grupuri de ”influenceri” guralivi și digitalizați promovează, între timp, „cu tupeu și multă insistență un narativ fals după care ”I.Dodon nu ar fi la fel de periculos ca și Plahotniuc sau ca Voronin și că pericolul văzut de multe minți lucide din RM sau din străinătate este fals sau fabricat”, dorind să prevină astfel o re-coagulare a forțelor actualei opoziții contra actualui guvern, condus de PM Chicu”.

Se propagă acest mesaj cu ajutorul unor idioți util locali, după care se întrezăresc antenele clasice ale intereselor rusești. Calific acest narativ ca fiind profund fals și voi explica de ce. În primul rând, I.Dodon are astăzi controlul asupra unui larg bazin electoral la care Vlad Plahotniuc nici nu putea visa la vremea lui, care-i poate oferi PSRM șansa istorică de a controla peste 45% din voturi la viitoarele alegeri (parlamentare). Și doi, niciodată fostul oligarh nu a obținut susținerea proiectelor sale politice la Kremlin, iar aceste 2 avantaje clare ale PSRM sunt decisive: (1) electorat structural și (2) susținere geopolitică. În condițiile în care criza pandemică și alte turbulențe politice au demotivat Occidentul să rămână un actor activ în privința procesului democratic din RM, și nu doar în privința RM, dar și a întreg spațiului PaE, forțele politice europene din RM trebuie să ia decizii mature, chiar cu riscul de a ieși din zona lor de confort, prevenind erorile care pot avea efecte greu de remediat”, menționează Igor Munteanu.

Parlamentarul susține că actuala putere (PSRM-PDM) nu va permite organizarea unor alegeri corecte la scrutinul din 1 noiembrie, „folosind masiv resursa administrativă – singura care-i poate asigura un nou mandat liderului PSRM, cel mai popular candidat după V.Voronin în sondaje”.

După realegerea lui Dodon, pozițiile PSRM-ului se vor consolida în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Un guvern neutru, determinat să respecte regulile de bază ale democrației participative este soluția unică pentru ca RM să nu rămână ostatecul grupurilor de consultanți ruși, cei care-l educă astăzi pe I.Dodon să joace șah cu opoziția. Ei vor fi câștigătorii reali ai viitoarei curse prezidențiale și nu actualul guvern Chicu”, precizează el.

Igor Munteanu atrage atenția că „prioritățile lui Dodon sunt foarte clare – control asupra Curții Constituționale și procuraturii, anularea mandatului imperativ și revizuirea Constituției în direcția profilului politic pe care-l reprezintă acest grup rusofil, PSRM”.

Dacă ”sirenele” politice, care-i cheamă pe cetățenii RM să ignore urgența strategică a schimbării guvernului Chicu își vor atinge scopul, atunci I.Dodon ar putea obține un nou mandat, demarând pe un scenariu strict geopolitic, cu pasiuni autoritare de tip neo-sovietic, un putinism asortat la pauza ”geopolitică” în care a intrat UE în acest moment. Cu toate derivatele sale: suveranizarea regimului separatist, depopularea rapidă a RM, preeminența schemelor dominate de capitaluri rusești și includerea tot mai energică a RM în curentele integraționiste ale CSI și UEA. Timpul destinat reflecțiilor și ezitărilor curge rapid ca o clepsidră spartă. Moțiunea de cenzură este primul pas spre demolarea acestui guvern de buzunar al lui I.Dodon”, a punctat el.

Amintim că deputații Platformei DA au semnat astăzi proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Parlamentarii au expediat textul colegilor săi din cadrul PAS, însă cei din urmă au anunțat că vor decide sâmbăta, 18 iulie, dacă susțin sau nu această moțiune.