Proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, în lectura finală, se regăsește pe ordinea de zi de mâine, 15 iulie, a ședinței Comisiei Juridice, Numiri și Imunități (CJNI), deși abia azi deputații au organizat consultări publice cu reprezentanți ai societății civile, mediului academic, mass-media, Comisiei Electorale Centrale și altor instituții, pentru a găsi un numitor comun și a depăși divergențele apărute în cadrul examinării proiectului.

Documentul reglementează mai multe aspecte, printre care sancțiuni pentru utilizarea în agitația electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală și pentru încălcarea legislației electorale de către grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media, precum și  anumite aspecte ale activității secțiilor de vot peste hotare, durata zilei de votare, etc.

Socialistul Vasile Bolea care conduce, la ora actuală CJNI, a declarat în cadrul consultărilor de azi că propunerile înaintate în cadrul consultărilor publice urmează a fi „analizate și inserate în sinteza unică a amendamentelor”, dezbătute pe platforma comisiei și publicate, conform Regulamentului Parlamentului. Mai mult ca atât, el a promis că acestea vor fi luate în calcul înainte de adoptarea proiectului în cea de-a doua lectură.

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, în proiectul de lege sus-menționat există o „sumedenie de îngrijorări” din partea fracțiunilor și societății.

În proiect se promovează modificări partizane în favoarea lui Dodon și în detrimentul altor actori electorali. Modificările la legislația electorală se fac cu doar câteva luni înainte de alegeri și sunt de natură să restrângă drepturi electorale, ceea ce contravine flagrant standardelor Comisiei de la Veneția și fac prevederile respective neconstituționale”, a precizat Litvinenco.

Parlamentarul susține că „Dodon înțelege că doar frauda masivă îi poate crește șansele la alegerile prezidențiale”.

Planifică să fraudeze atât în perioada și campania electorală, cât și în ziua votării. Trebuie să-l oprim. Și-l vom opri”, precizează el.

De precizat că mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că în urma adoptării modificărilor propuse, observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără a avea dreptul de a prezenta rapoarte.