Deputatul Iurie Reniță a înaintat o adresare la Procuratura Generală prin care solicită întreprinderea măsurilor necesare pentru atragerea la răspundere a socialiștilor Vlad Bătrâncea și Grigore Novac. Motivele invocate de Reniță sunt declarațiile false, defăimătoare și calomnioase în adresa lui.

„Experții neîntrecuți în falsificări, defăimări, calomnii și alte acțiuni similare din arsenalul de neîntrecut al PSRM-ului de lupta împotriva oponenților politici – deputații nostalgici după steaua rubinie de pe turnul Kremlinului, Bătrâncea și Novac - au încercat să mă compromită după metodele practicate de șeful lor de partid, Igor Dodon. Minciuna, defăimarea și calomnierea este arma lor principală, pe care aceștia se mențin în continuare la putere. Aberațiile acestor socialiști, însoțite de retorica urii de clasă și a dușmanilor externi, nu mai cunoaște limite. Tocmai de aceea am decis să mă adresez și eu Procuraturii Generale ca să-i țină cât mai mult cu nasul în “pisocinița” lui Dodon, precum a făcut-o recent, când i-a spus foarte clar acestui Bătrâncea (și altora din gașca lor) că Procuratura Generală nu are nevoie de intermediari între această instituție și Parlament”, comentează Reniță pe pagina sa de Facebook.

Acesta mai întreabă Procuratura Generală, dacă atunci când deputații socialiști Bătrâncea și Novac au depus plângere/denunț la Procuratura Generală, au fost sau nu respectate prevederile art. 263, alineat 7 din Codul de Procedura Penală, care expres prevede că „Persoanei care face denunț sau plângere i se explică răspunderea pe care o poartă în caz dacă denunțul sau plângerea este intenționat calomnios/oasă, fapt care se consemnează în procesul-verbal sau, după caz, în conținutul denunțului sau al plângerii și se confirmă prin semnătura persoanei care a făcut denunțul sau plângerea”?

Reniță mai spune că „Bătrâncea și Novac ar trebui să facă o plângere penală la Procuratura Generală pe confrații lor de partid, pe actualii parlamentari Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Petru Burduja și Vladimir Odnostalco pentru spălarea de bani din Bahamas și finanțarea campaniei prezidențiale a șefului lor de partid, Igor Dodon”.

Amintim că, în cadrul ședinței Parlamentului de pe 21 iunie, a avut loc un schimburi dure de replici şi acuzaţii grave între unii deputaţi din Parlament. Iurie Reniţă a stârnit mânia celor din Partidul Socialiştilor, după ce a difuzat imaginile în care Vlad Plahotniuc i-ar oferi o sacoşă cu bani lui Igor Dodon, iar deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, l-a acuzat pe Iurie Reniţă că ar fi fost implicat în contrabandă cu ţigări în perioada în care era ambasador al Republicii Moldova în România.

„Domnule Reniţă, fiţi atent mâine la interpelarea pe care o fac la adresa Procuraturii Generale, unde veţi explica cât de bine s-au vândut ţigările în România, şi cum dvs, în poziţia de ambasadorul lui Plahotniuc în România, aţi fost om de legătură la contrabandă. Şi o să mergeţi să scrieţi explicaţii la Procuratura Generală. O să fim şi noi foarte activi în acest sens”, a spus Bătrîncea, deputat PSRM.

Ca răspuns, Procuratura i-a informat pe Bătrîncea și Novac, că materialele publicate în presă nu sunt suficiente pentru autosesizarea organului de urmărire penală.

Detalii: PG îi trimite pe Batrîncea și Novac la plimbare. Sesizarea privind „infracțiunile lui Reniță”, respinsă