Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a depus astăzi, cu titlu de inițiativă legislativă, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Declarației privind „ilegalitățile crase comise de regimul separatist și lipsa de reacție a guvernării”. Toți cei 11 membri ai fracțiunii au semnat acest proiect de lege.

Regimul separatist din Transnistria, instalând posturi de control în Zona de Securitate, încalcă sistematic acordurile deja încheiate și atentează la drepturile cetățenilor, în primul rând – dreptul la libera circulație. Autoritățile responsabile ale Republicii Moldova nu au luat nicio atitudine fermă, și nici măsuri eficiente pentru a stopa această situație. Din acest motiv, Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de reprezentant al tuturor cetățenilor ei, are obligația de a atrage atenția asupra situației prezente, a formula o evaluare consecventă a ei și a solicita organelor competente să ia măsurile de rigoare. Acesta este punctul de vedere expus în Declarația de față, pe care îl propunem tuturor membrilor Parlamentului Republicii Moldova, ca un test al consecvenței și demnității ce le-a mai rămas. Suntem cetățeni și deputați ai statului Republica Moldova. În calitate de oameni de stat, dar și de simpli cetățeni, avem o datorie morală, consfințită de jurământul de credință pentru statul Republica Moldova. Să-l respectam!”, a menționat Moțpan.

În acest sens, parlamentarii din Platforma DA așteaptă ca deputații, indiferent de partidul din care fac parte, să ia atitudine „față de cei care încalcă sistematic integritatea și suveranitatea țării”.