„Această criză nu este nicio scuză pentru a opri schimbările care trebuie să aibă loc”. Opinia aparține ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, ca răspuns la „scuza autorităților” care spun că „această criză sanitară a afectat, într-un fel, mersul multor reforme”. Oficialul susține că cei care vor face reforme și schimbări, vor fi mai bine pregătiți pentru a reacționa la ceea ce va veni după criză, pentru că va fi multă competiție pentru investiții, va fi nevoie de reorientarea unor sectoare întregi de economie.

„Eu cred că aici cei care vor fi pregătiți, vor fi cei care vor ajunge la mult mai mulți bani pentru oameni și care vor oferi calea spre prosperitate și dezvoltare. Cei care nu vor reacționa, nu vor face schimbări, inclusiv așa de importante, precum reforma justiției, pur și simplu nu vor putea să dea o așa de bună oportunitate cetățenilor proprii. Faptul că există Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, care este un plan de reforme într-un sens și de introducere a standardelor europene, este un lucru extraordinar de important pentru Republica Moldova, pentru că asta este rețeta pentru dezvoltare și consolidare după această criză și pentru prosperitatea și viața fericită a oamenilor, așa cum asta este în țările europene, pentru că asta înseamnă standarde europene, cum înțelegem noi, că ele sunt simțite și sunt reale în viața oamenilor”, a spus Michalko într-un interviu pentru Europa Liberă.

Declarațiile ambasadorului vin în contextul debursării celei de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE, pentru care R. Moldova a îndeplinit condițiile.

„...Nu toate trei tranșe vor putea să fie oferite; pentru tranșa a doua s-au îndeplinit condițiile, sunt foarte clar exprimate în memorandumul de înțelegere și există și precondiții politice care au fost și ele evaluate pozitiv. Deci, aceste eforturi care s-au făcut trebuie să fie apreciate și să fie spus că în viitor la aceste rezultate care au fost atinse nu trebuie să ne întoarcem și să vedem vreun regres în aceste standarde”, a declarat ambasadorul.

Oficialul aduce aminte și despre faptul că UE a oferit și un nou program, pe care îl vrea agreat și semnat foarte repede, pentru că acesta ține de susținerea pentru R.Moldova tot prin asistență macrofinanciară în condițiile pandemiei COVID-19.

„Este un pachet destul de important, aici vorbim despre proiecte care au fost reorientate, e vorba de 87 de milioane de euro, acești bani merg prin proiecte direct la oameni. Aici vorbim despre un pachet de asistență, pe de o parte material-medicală care vine pentru Republica Moldova și alte țări ale Parteneriatului Estic și asistența economică care este structurată pentru șase țări ale Parteneriatului Estic în parte de 100 de milioane de euro susținere pentru întreprinderile mici și mijlocii imediat și 700 de milioane de euro pentru o perioadă de mai lungă durată care va fi destinată tot întreprinderilor mici și mijlocii, dar și garanțiilor bancare pentru firme, ca ele să poată să se crediteze la condiții mult mai bune”, a menționat Michalko.

Totodată, ambasadorul UE a subliniat că cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară vor ajunge în câteva zile, tocmai când se termină toată procedura tehnică. „Sunt bani destinați bugetului de stat, este vorba despre a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din programul semnat în 2017. Din păcate, numai acum s-a putut să se plătească tranșa a doua a acestei asistențe.”