Igor Dodon tolerează toate ilegalitățile comise de regimul separatist de la Tiraspol, inclusiv cedări de teritoriu și îngrădirea libertății de circulație, doar ca regimul separatist cu sprijinul tacit al Moscovei, să-i asigure voturi la alegerile prezidențiale din toamnă. Declarația a fost făcută astăzi de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, a menționat că tocmai Igor Dodon care se erijează în garant al Constituției, încalcă cel mai des și grav Legea supremă.

„În ultimele săptămâni tensiunea din Zona de Securitate crește și cu cât ne apropiem de data alegerilor aceste tensiuni probabil pot crește, pentru a fi utilizate în scopuri electorale de către actuala guvernare. Liderul autoproclamatei Transnistria, Krasnoselski, a instalat 37 de posturi sub pretextul Covidului, care vor rămâne probabil și care împiedică circulația. Krasnoselski îi spune lui Dodon – taci și înghite și Dodon aceasta face, fiindcă e dependent de Rusia și Tiraspol și pentru că acolo îi sunt voturile. (...) S-a ajuns să se cedeze și teritorii doar ca Dodon să obțină niște beneficii personale, pentru ca Krasnoselski și alții să-i asigure voturile necesare la alegeri”, a declarat Mihai Popșoi.

Oazu Nantoi a spus că Dodon vrea să negocieze cu Krasnoselski la următoare întrevedere prețul și modalitatea aducerii la urnele de vot a cetățenilor din stânga Nistrului. 

„Igor Dodon nu a făcut nimic, în cei patru ani de mandat, pentru consolidarea societății în jurul ideii de reîntregire a țării. În schimb, promovează federalizarea R. Moldova cu scenariul Kozak 2. (...) Dodon nici nu îndrăznește să crâcnească în fața lui Putin despre prezența militară rusească în stânga Nistrului. Totodată, pretinsul comandat suprem deloc nu se simte deranjat de exercițiile militare regulate ale GOTR în stânga Nistrului, care reprezintă o amenințare directă la adresa R. Moldova și a Ucrainei. Dodon se face că plouă și cerșește întrevedere cu Vadim Krasnoselski în cadrul căreia, cu suportul Moscovei, va negocia prețul și modalitatea transportării organizate a turmei cât mai numeroase de votanți docili la alegerile prezidențiale din 2020 așa cum a fost la alegerile din 2016”, a declarat Oazu Nantoi.

Amintim că, pentru alegerile din toamnă, autoritățile pregătesc mai multe secții de votare pentru alegătorii transnistreni comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016. Astfel, Chișinăul propune deschiderea a 41 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Comparativ cu scrutinul din 2016, numărul secțiilor de votare este în creștere cu 11.