Specialiștii în medicină susțin că va trebui să ne învățăm să trăim cu pandemia COVID-19 mult timp și aceasta impune reguli, schimbarea modului de viață, trebuie să acceptăm acest lucru și să respectăm măsurile de prevenire a infectării, până nu va apărea un tratament etiologic eficient înaintea vaccinului. Concluziile au fost făcute de Anatol Ciubotaru, dr. hab. în medicină, profesor universitar, fost director al IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, și Ludmila Bîrcă, dr. în medicină, conf. univ., director al IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase la Copii, în cadrul dezbatererii publice online „Gestionarea crizei de COVID-19 în Republica Moldova: o perspectivă a specialiștilor din sistemul medical”, parte a evenimentului public „Moldova în dialog”, organizat de Institutul „Pro Vest” pe 11 iulie a.c. și moderat de Dorin Dușciac doctor în fizică, cercetător în fizica nucleară, transmite un comunicat al institutului „Pro Vest”.

Făcând referire la evoluția pandemiei Covid-19 și ceea ce va urma pe plan internațional, dar și în Republica Moldova în special, în comparație cu alte epidemii, pandemii din trecut, dr. Ludmila Bîrcă a relevat faptul că până în prezent Covid-19 rămâne a fi o enigmă pentru toată comunitatea internațională și a trecut prea puțin timp ca să se poată vorbi de evoluția bolii, pentru că nu se cunosc care sunt urmările acesteia, nu se știe cum se elaborează imunitatea specifică și cât timp are un rol protectiv, nu se dețin informații dacă populația face anticorpi. Bîrcă subliniază că, pentru profesioniștii în medicină, în această situație, a fost importantă solidarizarea întregii comunități medicale și permisiunea de a avea acces absolut liber la toate publicațiile la acest subiect.

Dr. hab. Anatol Ciubotaru a prezentat perspectiva experienței germane în lupta cu Covid-19, fiind membru al echipei care a elaborat măsuri de prevenire a infectării angajaților din sistemul medical pentru un spital specializat Covid din Germania. Profesorul universitar a accentuat ideea că factorii primordiali care au condus la rezultate bune în Germania au fost disciplina la nivel de națiune, executarea riguroasă a măsurilor indicate de autorități, nivelul ridicat al protecției sociale care a limitat considerabil contactul cu persoanele bătrâne, conștientizarea ca posibila cale de transmitere a infecției este cea aerogenă și respectarea strictă a distanței sociale, spălatului pe mâini și purtarea măștii medicale, perseverența de a testa masiv populația și a depista infectații.

Ambii interlocutori au accentuat faptul că nu există niciun articol care ar confirma că cei vaccinați ar fi rezistenți la Covid-19, pentru că nu se cunoaște calea sigură de imunizare, nu există un vaccin și va apărea în cel puțin un an și jumătate, cu etape de testare, aprobare, și nu se poate pune miza pe faptul că o să ne scape vaccinul. Acum se mizează în mare parte pe măsuri actuale de protecție. Totuși, ambii interlocutori au menționat că au observat că preparatele folosite în tratamentul infecției HIV/SIDA ajutau și la tratarea Covid-19, însă fiind clinicieni nu ține de domeniul lor de competență să se dea cu părerea și deocamdată virusologii nu au ajuns la un numitor comun, n-au dovezi că este o infecție artificială sau naturală în cadrul unor mutații trecute de la liliac. Este complicat să se vorbească despre lucruri în fază de cercetare și e nevoie de timp pentru a fi făcute concluziile.

Cât privește măsurile care ar trebui întreprinse pentru a crește gradul de conștientizare a populației din Republica Moldova, în situația când în prezent suntem pe primele locuri la morbiditate în lume, dr. Ludmila Bîrcă a menționat că nu sunt studii speciale care să confirme că Covid-19 ar infecta mai puțin în funcție de rasă, etnie, cetățenii Republicii Moldova nefiind diferiți de restul populației din lume, dar se simte necesitatea de a depăși niște tradiții naționale de a ne aduna în număr mare la festivități și de a fi afectuoși prin îmbrățișări și alte gesturi, și este stringentă acum discliplinarea absolută.

În același context, în cadrul evenimentului s-a vorbit despre depistarea cauzalității fenomenului creșterii numărului de infectați în Republica Moldova începând cu luna mai. Dr. hab. Anatol Ciubotaru a explicat că acestea sunt consecințele relaxărilor în domeniul Horeca și redeschiderea piețelor, fiind necesară, de fapt, slăbirea pas cu pas, treptată, a restricțiilor dure. Profesorul universitar a evidențiat un lucru foarte important: lipsa unor strategii clare la nivel de stat elaborate pentru fiecare domeniu a determinat măsurile sporadice întreprinse fără reglementări de către manageri. Este stringent acum ca fiecare instituție să se face responsabilă cum gestionează activitatea în condiții de Covid și, în funcție de structură și arhitectură, deci de situația particulară reală, să se implice nemijlocit și să propună împreună cu epidemiologii strategii clare.

Analtol Ciubotaru și Ludmila Bîrcă au recunoscut că era necesară o testare mai largă și atunci ar fi fost mai insistent aplicate măsurile de tratament. Și în prezent ar trebui un număr mare de testări, sunt insuficiente pentru a detecta sursele de infecții, jumătate fiind achitate de bolnavi. La nivelul întregii populații este necesară testarea și la anticorpi organizată de autorități la nivel de țară, dar și la nivel de primării, pentru a cunoaște starea reală, imunitatea formată în urma îmbolnăvirii nefiind atât de sigură, atestându-se îmbolnăvirea a 2 și a 3 oară.

Vorbind despre tratamentele ce au rezultate mai bune sau sunt mai puțin eficiente, Ludmila Bîrcă a relatat din experiența de tratare a copiilor infectați cu Covid-19: dexametazonul este utilizat la pacienți gravi, cu furtună de citokine, fiind inclus în protocolul clinic național, hidroxiclorochina în combinație cu antibioticul azitromicina au efecte adverse complicate, tratamentul antiviral la copii este administrat mai rar, doar kaletra: lopinavir și ritonavir, bazându-se în special pe folosirea oxigenului din sisteme de oxigen și concentratoare, aparate pentru respirație dirijată pe care le aveau la dispoziție în spital. Anatol Ciubotaru a menționat că tratamentul cu lopinavir nu are efect, de către savanți este recomandat imunomodolatorul Tocilizumab. Deși nu există o claritate referitoare la tratamentul eficient, cu siguranță trebuie folosiți imunomodolatorii, anticoagulanții, fiind obligatorii chiar și în tratamentul ambulator, și corticosteroizii ─ 3 piloni de bază în tratament.

În cadrul discuțiilor au fost relevate unele probleme ale sistemului medical din Republica Moldova și ale gestionării de către autorități a situației: problema nepregătirii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pentru a fi specializat Covid, din cauza că totul este concentrat într-o singură clădire mare cu sistem de ventilare defect, un grup sanitar comun pe secție, de unde și cazurile multiple de infectare; nefolosirea potențialului intelectual și tehnic al spitalelor multiprofil cu catedre medicale universitare, care va duce la nefinanțarea de către companiile de asigurare; prioritatea bolnavului cu Covid în detrimentul celui cu mai multe patologii care necesită tratament urgent; dorința de a arăta că e bine domină asupra măsurilor care se iau; longevitatea acestei pandemii provoacă complicații severe în societate, urmând valuri de patologii psihice.

În încheierea evenimentului, cei doi specialiști au venit cu recomandări către autorități, cadre medicale și cetățeni, pentru a contribui la stoparea creșterii numărului cazurilor de infectați:

Dr. hab. Anatol Ciubotaru a insistat să fie conștientizat faptul că în republică este un număr mic de specialiști în domeniul epidemiologiei și boli infecțioase care trebuie consultați, dar e necesar să existe un consens, să se ia în comun decizii la orice nivel atât de către epidemiologi, cât și de clinicieni și autorități pentru a obține rezultate bune. Autoritățile au și alte alte constrângeri de supraviețuire economică și socială, pe lângă cele medicale, și ar trebui să fie conciliate aceste considerente foarte importante astfel ca să fie mai puțini bolnavi și mai puțin șomeri. 

Dr. Ludmila Bîrcă a indicat să fie luat în considerare faptul că ar trebui acum să existe doar 2 tabere: de o parte Covid-19, de cealaltă toți, fără diferențiere: autorități, medici, cetățeni care luptă pentru supraviețuirea omenirii, este foarte importantă acum solidaritatea pentru a nu pierde lupta pentru civilizație. Aceasta a mai ținut să evidențieze rolul important al donațiilor multiple și solidaritatea instituțiilor publice, a diasporei, a agenților comerciali, a persoanelor private de ajuta medicii să lupte cu Covid-19, remarcând și ajutorul important al României prin donația considerabilă și voluntarii medici care au participat la tratarea bolnavilor.

Organizatorii subliniază că evenimentul public „Moldova în dialog” este un proiect finanțat și susținut de Departamentul pentru Relații cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României din 1 iunie 2020.