Este un efort de recunoaştere dus de către R. Moldova şi de către cetăţenii ei, şi de către autorităţile de la Chişinău pe parcursul mai multor ani. Astfel a comentat euoroprlamentarul, raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoş Tudorache, decizia Comisiei Europene să acorde Chișinăului a doua tranşă, de 30 de milioane de euro, din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane.

„Dacă vă uitaţi în documentul anexat acolo se face o analiză a tuturor condiţionalităţilor, a cadrului economic, a cadrului politic, a tot ceea ce a dus la decizia de astăzi, acolo sunt măsuri adoptate anul trecut, cu doi ani în urmă, cu trei ani în urmă. A fost un progres în etape şi de aceea el trebuie apreciat în totalitatea acestui efort făcut. Şi cred că este un moment bun, un moment important pentru R. Moldova, un moment care consfinţeşte eforturile făcute până acum, el trebuie privit şi în contextul în care ne aflăm, un context în care era evident pentru partenerii europeni că este nevoie de această a doua tranşă şi că trebuie înţeleasă foarte bine conjunctura deosebită în care ne aflăm cu toţii. Mă bucur că s-a făcut această analiză şi că s-a luat această decizie astăzi. Mă bucur pentru R. Moldova şi pentru cetăţenii ei, sunt nişte bani care sunt utili şi sper să mai fie urmaţi şi de alte asemenea lucruri”, a spus Dragoş Tudorache.

Oficialul spune că decizia de astăzi este o recunoşatere a nevoii pe care societatea din R. Moldova o are astăzi, de rând cu societăţile din toate statele membre ale UE.

„Cetăţenii nu trebuie să sufere de pe urma performanţei sau lipsei de performanţă a politicienilor care se află vremelnic la cârma ţării. Nu aş citi decizia de astăzi ca pe o notă de trcere dată unor autorităţi, indiferent cine sunt ele. Decizia trebuie văzută ca pe un sprijin, ca pe o recunoaştere a eforturilor societăţii în asamblu. Decizia de astăzi este decizia R. Moldova şi a cetăţenilor R. Moldova”, a spus el, citat de TVR Moldova.

Totodată, oficialul susţine că este nevoie de stabilitate politică ca R. Moldova să obţină mai multe fonduri europene. Stabilitate în opţiunile şi în angajamentele politice făcute nu de dragul Europei, ci de dragul cetăţenilor R. Moldova şi pentru binele societăţii. Mă aştept să văd ca angajamentele, opţiunile politice luate odată să fie respectate, menţinute. Într-un partneriat cum este cel R. Moldova-UE respectarea angajamentelor făcute sunt esenţiale pentru credibilitatea efortului făcut, indiferent de un Guvern sau altul”, a menţionat el.