Federația Rusă își apără interesele în R. Moldova cu tancurile și trupele de ocupație, afirmă deputatul Iurie Reniță. Declarația a fost făcută în contextul celor menționate de ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru TASS și anume că, Moscova nu dictează Chișinăului politica externă, însă mereu își va apăra interesele sale în R. Moldova.

Deputatul susține că pentru Moscova fundamentele dreptului internațional sunt doar niște declarații deșarte.

„În realitate, Rusia acționează conform propriilor principii – a acaparării de noi teritorii, a promovării și susținerii conflictelor teritoriale și a separatismului, cele mai concludente cazuri fiind războiul ruso-moldovenesc din 1992, războaiele cu Georgia, Ucraina s.a.”, scrie Reniță pe pagina sa de Facebook.

Legiuitorul se întreabă „cum altfel am putea califică recentele declarații ale ambasadorului rus la Chișinău, care, în stilul tradițional al diplomației ruse (inclusiv al celei țariste și sovietice!) declară, ca la el acasă, următoarele: „Noi nu dictăm conducerii Republicii Moldova ce vector extern să aleagă. Dar acest fapt nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese…Și noi mereu le vom apăra””.

„În cazul nostru le-ați aparat chiar cu tancurile, căci nici până astăzi, din 1992, nu v-ați retras trupele de ocupație. Despre această e vorba când vă referiți la apărarea intereselor rusești? Dar cum rămâne cu dreptul fundamental al unui stat suveran de a-și decide, tot în mod suveran și neconstrâns de nimeni, soarta și opțiunile sale de dezvoltare? Aceasta-i adevărata față a "politicii externe echilibrate", promovată de Dodon, Diacov și Filip!”, a mai scris Reniță.

Acesta menționează că, dacă la Chișinău am fi avut o conducere responsabilă, atunci diplomatul rus nu și-ar fi permis astfel de declarații.

Amintim că, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru TASS a declarat că Rusia nu-și impune vectorul de dezvoltare externă Republicii Moldova, dar mereu își va apăra interesele în raport cu Chișinăul. Mai mult, Oleg Vasnețov a mai declarat că Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană nu se va retrage din R. Moldova, deoarece nu există codiții în acest sens.