Parlamentul Republicii Moldova va urma să decidă dacă „Ziua Statalității moldovenești” va deveni sau nu sărbătoare oficială, a declarat președintele parlamentului Andrian Candu. Parlamentul se va pronunţa cu privire la instituirea unei noi sărbători oficiale în cazul în care președintele Dodon va veni cu inițiativa de a se sărbători, la 2 februarie, „Ziua Statalității”.

„Domnul președinte are dreptul la inițiativă legislativă, are dreptul să o trimită Parlamentului care o va examina și va decide. Sunt pe agendă subiecte mult mai importante decât cele ce țin de zile naționale”, a declarat Andrian Candu, președintele Legislativului. Comentând ideea privind legalizarea drapelului „moldovenist”, care se pretinde a fi steagul Țării Moldovei, Candu a subliniat că Republica Moldova are un drapel şi drapelul nu va fi schimbat.  

„Este cunoscută retorica președintelui Dodon, care este asemănătoare cu cea din campania electorală”, a menționat cu acest prilej Candu.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat că Republica Moldova are deja suficiente sărbători, iar munca trebuie făcută în direcția optimizării numărului de sărbători. „Politicienii au venit de mai mulți ani cu subiecte care divizează societatea. Acest lucru nu-l susțin și nu-l voi susține, pentru că noi trebuie doar să unim societatea”.

Menționăm că președintele moldovean, Igor Dodon, a conferit astăzi cinci distincții „Bogdan Întemeietorul” și a venit cu inițiativa ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale ca „Ziua Statalității Țării Moldovei”. Pe lângă aceasta, Dodon a verbalizat inițiativa privind aprobarea prin lege a drapelului roșu cu cap de bour - drapelul „moldoveniștilor”.