Majoritatea statelor lumii unde R.Moldova intenționează să deschidă secții de votare în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie au informat autoritățile de la Chișinău despre faptul că este prematur de a se expune cu privire la acceptul de organizare a alegerilor în condițiile menținerii pandemiei COVID-19. Potrivit unei note informative expediate de către secretarul general al MAEIE, Eugen Revenco, în adresa Comisiei Electorale Centrale, doar câteva state au dat acceptul, de principiu, privind deschiderea secțiilor de votare.

Astfel, statele care permit, la moment, deschiderea secțiilor de votare pe teritoriile sale pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale din R.Moldova sunt: Austria, Lituania, Suedia, Olanda, Ungaria, Marea Britanie, Qatar.

Totodată, mai multe state nu au oferit, până la această oră, un răspuns cu privire la posibilitatea de a deschide secțiile de votare.

De precizat că în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, R.Moldova a deschis 100 de secții de votare în străinătate. Totodată, la scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, au fost deschise 125 secții de votare peste hotare.