Decizia Curții Constituționale prin care s-a interzis organizarea și desfășurarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este una „justificată, după spiritul și duhul Constituției”. Declarația aparține deputatului în primul Parlament și membrului comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție, Alexandru Arseni.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Alexandru Arseni a spus că decizia magistraților Înaltei Curți este una corectă, pornind de la prevederile Constituției cu privire la separarea puterilor în stat.

Este o decizie foarte argumentată, pornind de la prevederile Constituției cu privire la separarea puterilor în stat. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului, iar șeful statului este element al puterii executive și alegerile președintelui se fac separat. Curtea Constituțională a luat o decizie justificată din punct de vedere constituțional, după spiritul și duhul Constituției”, a declarat el.

Întrebat cum ar trebui să reacționeze la această hotărâre formațiunile parlamentare, reieșind și din anunțul anterior a lui Igor Dodon care a invitat liderii PSRM, PDM, PAS și Platforma DA să se așeze la masa de negocieri pentru a găsi un compromis, inclusiv cu privire la organizarea unui eventual scrutin parlamentar în februarie-martie 2021, Alexandru Arseni a spus că astfel de propuneri din partea șefului statului reprezintă o imixtiune în activitatea legislativă.

Ce treabă are șeful statului în activitatea partidelor? Conform Constituției, el consultă fracțiunile parlamentare în cazul dizolvării Parlamentului sau desemnării candidaturii la funcția de prim-ministru. Atât. Aceasta este o imixtiune în puterea legislativă. Nu poate veni cu propuneri sau indicații. Să citească cu ce trebuie să se ocupe el, dar nu alții”, a precizat autorul Legii Supreme.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au decis că alegerile prezidențiale și cele parlamentare anticipate nu pot fi organizate în aceeași zi, chiar dacă șeful statului a demisionat în această perioadă.

Detalii: (DOC) Alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate concomitent cu scrutinul prezidențial