Deputatul „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu a sesizat Curtea Constituțioanlă pe cazul presiunilor și intimidărilor față de deputatul Ștefan Gațcan. Acesta a solicitat Înaltei Curți să verifice, în regim de urgență, tot ce ține de independența mandatului său de deputat și presiunile care s-au pus pe acesta pentru a renunț la mandat.

„Am solicitat Înaltei Curți să se expună asupra posibilităților de exercitare de presiuni asupra unui deputat pentru a renunța la mandat; cum se încadrează asta cu principiile constituționale ale independenței mandatului, votului, opiniilor și principiului neadmiterii unui mandat imperativ. Am solicitat Curții să ne spună expres dacă deputatul este în serviciul poporului sau în serviciul unui partid. Cu regret, cee ce se întâmplă astăzi nu este numai despre Ștefan Gațcan, este despre noi, despre societate, deoarece în acest regim criminal, banditesc, unde se răpesc oameni este imposibil de a mai trăi și urmeză să luăm măsuri urgente și adecvate”, a menționat Sîrbu în fața Curții după ce a depus sesizarea. 

Acesta și-a exprimat speranța că Înalta Curte este „un organ care mai păstrează îndependența reală, un organ care urmează să asigure respectarea constituției R. Moldova, respectarea separării puterilor în stat”.

Amintim că, după ce Ștefan Gațcan a părăsit fracțiunea PSRM și a aderat la Pro Moldova, acesta a fost amenințat cu răfuiala de către socialiști și îl obligau să renunțe la mandat de deputat, ceea ce a și făcut ulterior sub presiune. După ce nu a fost de găsit ceva timp, acesta a publicat un video pe pagina sa de Facebook în care, din mijlocul unei vii, îmbrăcat la costum, afirma că nu este sechestrat, că este bine și se află în siguranță. Se întâmpla chiar în timp ce deputații „Pro Moldova” încearcau să pătrundă în Președinție unde, susțineau ei, că s-ar fi aflat deputatul Gațcan. În imaginile video publicate de Gațcan acesta era filmat de o altă persoană. 

Pe 2 iulie, deputații socialiști au mai publicat un nou mesaj video din partea lui Ștefan Gațcan în care parlamentarul anunță că nu este sechestrat și a renunțat benevol la mandat.