Mai mulți oficiali din R. Moldova au venit cu mesaje de felicitare pentru poporul american de Ziua Americii, care este sărbătorită astăzi, 4 iulie.

În mesajul său, președintele Igor Dodon a pus accent pe relațiile de prietenie și colaborare dintre R. Moldova și SUA, dar și pe asistența tehnico-financiară substanțială, oferită în ultimele decenii statului nostru de către SUA.

„Adresez cele mai sincere felicitări Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, precum și tuturor cetățenilor americani cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii. Mă bucur de faptul că între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii s-au stabilit relații speciale de prietenie și colaborare, bazate pe idealuri comune și încredere reciprocă.

Folosind deosebitul prilej, țin să reiterez recunoștința pentru asistența tehnico-financiară substanțială, oferită în ultimele decenii Republicii Moldova de către Statele Unite ale Americii. Totodată, caracterul multidimensional al cooperării bilaterale îmi inspiră încredere că, în anii ce urmează, vom reuși să sporim schimburile economice și investițiile, să întărim parteneriatul privilegiat și să fructificăm această frumoasă prietenie”, a scris Dodon pe Facebook. 

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a transmis, în mesajul său, cuvinte de respect Ambasadorului SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan și menționează că speră să se valorifice pe deplin dialogul nostru strategic cu SUA.

„În numele formațiunii politice a cărui lider sunt, dar și a numeroșilor noștri simpatizanți, aducem calde felicitări Președintelui SUA și poporului american cu ocazia celei de a 244-a aniversări a Zilei Independenţei.

Valorile universale exprimate în Declarația de Independență constituie și în prezent pilonii construcției democratice și ai demnității unui popor care-și vrea independență politică. Cine ar putea astăzi să contrazică nobila idee despre drepturile inalienabile ale omului la Viață, Libertate și Fericire? „Iar pentru a asigura aceste drepturi, Guvernele sunt instituite pentru oameni”. Acesta este și crezul Platformei DA, pentru care ne-am lansat într-o luptă politică ireversibilă și fără de compromisuri.

Spiritul rezistent al poporul american constituie pentru noi o confirmare a faptului că măreția unei națiuni nu este dată, dar este câștigată. Și, după cum afirma președintele Franklin D. Roosevelt: "Această mare naţiune va îndura multe şi a îndurat multe, dar va renaşte şi va prospera.”

Totodată, transmit cuvinte de respect Excelenței sale, domnului Ambasador al SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, în persoana căruia avem un prieten ferm, un susținător al principiilor democratice de funcționare a instituțiilor puterii de la Chișinău.
Sperăm să valorificăm pe deplin dialogul nostru strategic cu SUA, că eforturile noastre de modernizare a societății, de promovare a unei guvernări inteligente, competitive vor fi sprijinite și în continuare. Iar Platforma DA este formațiunea capabilă să-și ajute propriul popor în acest exercițiu al suveranității. Or, așa cum afirma președintele Donald Trump: „Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează guvernarea, ci dacă guvernarea este controlată de popor.” „La mulți ani!” Statelor Unite ale Americii!”, este mesajul liderului Platformei DA.

Andrian Candu, liderul Pro Moldova, a mulțumit partenerilor americani pentru ajutor, mai ales în perioadele complicate.

„Happy Independence Day to all Americans! SUA sărbătoresc astăzi 244 de ani de independență. Le urăm la mulți ani americanilor de pretutindeni și le dorim bună înțelegere și pace!

Cu această ocazie, vreau să le mulțumim o dată în plus partenerilor de peste ocean pentru suport și ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova, mai ales în perioade complicate, cum este pandemia de COVID-19. SUA sunt un model de dezvoltare și doar prietenind cu astfel de țări avem garanția că și Republica Moldova va fi bine”, este mesajul lui Candu, postat pe pagina sa de Facebook. 

Și ministrul apărării, Alexandru Pînzari a adresat un mesaj poporului american. „Ziua Independenței SUA este un bun prilej de a mulțumi Ambasadei SUA la Chișinău și poporului american pentru susținerea și suportul oferit de-a lungul timpului! Happy Independence Day, USA!”, a scris Pînzari pe pagina sa de Facebook.