„Coaliţia Sandu-Candu-Plaha-Şor” au boicotat ieri, 2 iulie, şedinţa Parlamentului, ca Guvernul să nu poată prezenta proiectele care prevăd 700 de lei pentru 660 de mii de pensionari, supliment la pensie, majorarea salariilor la medici, cu dublarea lor pe etape, alocarea suplimentară a 100 de mii de lei pentru fondul de subvenţionare a agricultorilor şi alte proiecte importante. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele ţării, Igor Dodon în cadrul unui nou episod al emisiunii „Preşedintele răspunde”, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui, dacă Guvernul nu prezintă aceste proiecte în plenul Parlamentului, această lege nu intră în vigoare, iar acest lucru este făcut intenţionat de către membrii opoziţiei cu scopul să blocheze Guvernul.


„Daca aceştia boicotează şi proiectele nu intră în vigoare, atunci trebuie să ne aşezăm împreună cu colegii de guvern, colegii din coaliţia de guvernare şi să luăm o decizie, dar fiecare cetăţean trebuie să ştie cine a blocat majorarea salariilor la medici, cine a blocat alocarea banilor la agricultori şi cine nu a permis ca pensionarii să obţină 700 de lei”, a spus preşedintele.

În legătură cu asumarea răspunderii de către Guvern, Igor Dodon a precizat că, atunci când nu este în Parlament majoritate parlamentară, Constituţia presupune că Guvernul poate să-şi asume responsabilitate faţă de Parlament pentru unele proiecte importante. „Ceea ce Guvernul a şi făcut”, a adăugat şeful statului.

Nici vineri, 3 iulie, ședința Parlamentului nu s-a ținut din cauza lipsei de cvorum, după ce în plen s-au prezentat doar deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Partidului Democrat. La începutul ședinței, în sală erau doar 49 de deputați din cei 101. De la ședință lipseau deputații Ilan Șor, Ștefan Gațcan, Vladimir Andronache, cei din Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Grupul Pro Moldova și cei din Partidul Șor.

În sala plenului a venit premierul Ion Chicu, care urma să prezinte proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața legislativului.