Cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE ar putea fi eliberată până la sfârșitul acestei luni. Despre aceasta a anunțat Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Acesta a mai specificat că UE urmează să analizeze calitatea implementării condiționalităților de către R. Moldova și dacă sunt suficiente, pentru a primi tranșa a doua de 30 moln. euro. 

Totodată acesta susține că tranșa a treia, de 40 mln. euro, se află sub un mare semn de întrebare.

„Șansele sunt foarte mici spre inexistente. Eu am făcut un demers către Comisia Europeană și Serviciul de Acțiune Externă prin care am solicitat menținerea celei de-a treia tranșă prin prelungirea duratei memorandumului  care expiră acum în iulie. În răspunsurile instituțiilor europene primite imediat  acestea spuneau că nu știu ce se va întâmpla cu a doua tranșă, darămite să ne mai gândim și la a treia.  Din păcate nici guvernul de la Chișinău nu a ridicat măcar un deget pentru a pentru a face un astfel de demers în mod formal și a cere credibil instituțiilor europeneo astfel de posibilitate. (...) Mi se pare imposibil să mai vorbim de a treia tranșă, când pentru a doua tranșă suntem la limită”, a declarat Tudorache. 

Potrivit lui Tudorache, autoritățile de la Chișinău trebuiau să credibilizeze efortul pentru a doua tranșă, iar instituțiile europene urmau să facă tot posibilul ca banii să ajungă în R. Moldova cât mai curând. 

Totodată, Dragoş Tudorache s-a referit în cadrul emisiunii şi la ajutorul din partea UE de 100 de milioane de euro.

„Prima tranşă este vizată pentru finalul verii sau cel târziu septembrie, că Memorandumul de înţelegere prevede anumite condiţii care ţin de tranşa a doua. Pentru toate statele care vor beneficia de acest sprijin înţeleg că prima tranşă e spre finalul verii sau un pic mai târziu. Aici depinde tot de buna înţelegere între autorităţile de la Chişinău şi Comisia Europeană, cu cât fiecare îşi face partea de treabă mai repede cu atât şi banii pot ajunge mai rapid. A doua tranşă, Comisia preconizează să fie final de an, decembrie 2020 sau ianuarie 2021”, a menţionat oficialul.