O nouă lege care va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale prin simplificarea procedurilor în activitatea acestora a fost votată în lectură finală, în ședința de astăzi a Parlamentului. Proiectul a fost susținut de către 95 de deputați din cei prezenți la ședință.

Potrivit noilor reglementări, termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării.

Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică.

De precizat că socialistul Vasile Bolea a anunțat că își retrage mai multe amendamente care anterior au stârnit un val de critici din partea opoziției.

Detalii: Amendamentele propuse de socialiști la Legea ONG-urilor, blocate în Comisia juridică

Detalii: Socialistul Vasile Bolea, acuzat de falsificarea raportului Comisiei juridice cu privire la Legea ONG-urilor

Detalii: Opoziția a cerut demisia lui Bolea pentru falsificarea raportului la Legea ONG-urilor

Detalii: Dezbaterea Legii ONG-urilor // Bolea renunță la amendamentul care ar putea crea scheme de spălare de bani