Partidul Democrat dă asigurări că va vota în lectură finală legea ONG-urilor. Mai mult, democrații garantează că și PSRM va vota legea respectivă dar „cu modificările de rigoare”.

Într-un comunicat de presă al PDM este menționat că Guvernul are în continuare susținerea majorității parlamentare și a președintelui țării, inclusiv pentru îndeplinirea tuturor condițiilor UE pentru tranșa a doua din asistența macro-financiară.

„Progresele înregistrate în îndeplinirea angajamentelor necesare pentru obținerea tranșei a doua din asistența macro-financiară au fost discutate astăzi, în cadrul ședinței coaliției de guvernare, la care a participat întreg cabinetul de miniștri și președintele țării. Majoritatea parlamentară va acorda suport Guvernului pentru aprobarea, în termenii stabiliți, a tuturor proiectelor necesare. Astfel, deputații PDM și PSRM au dat asigurări că sunt gata să aprobe în lectură finală proiectul de lege privind ONG-urile, cu modificările de rigoare, astfel încât orice riscuri de corupție sau finanțare netransparentă să fie excluse. De asemenea, proiectul privind cetățenia din investiții urmează a fi anulat, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului și Consiliul Concurenței – auditate.

Deputații din majoritatea parlamentară și membrii Guvernului au menționat importanța resurselor financiare, mai ales în contextul crizei provocate de Coronavirus, inclusiv a tranșei a doua în valoare de 30 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Totodată, premierul Ion Chicu a dat asigurări că, în ciuda crizei legate de COVID-19, situația financiar-bugetară se îmbunătățește treptat, după ce în ultimele luni încasările la buget scăzuseră”, spun democrații în comunicatul de presă. 

Recent societatea a asistat la împotrivirea categorică a lui Igor Dodon de a nu fi supus votului proiectul Legii cu privire la organizațiile necomerciale. Or, această lege prevede expres că toate ONG-urile „trebuie să raporteze valoarea mijloacelor financiare obținute și folosite”, dar și presupune anumite penalități în caz că acest lucru nu va fi respectat.

Detalii: Dodon schimbă votul PSRM pentru Legea ONG-urilor. Socialiștii nu sunt siguri că o vor vota, chiar dacă au aprobat-o la Comisia Juridică

Proiectul limitează posibilitățile autorităților de a exercita presiuni asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizațiilor necomerciale de către anumite categorii de persoane. Proiectul instituie interdicția absolută pentru ONG-uri de a susține candidații în alegeri și stabilește limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. De asemenea, acesta stabilește legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a organizațiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de legislația actuală. În același timp, proiectul remediază lacunele legislative privind constituirea ONG-urilor create prin modificarea în 2019 a Codului Civil. Acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora.

Recent și Platforma Națională a Republicii Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și-a declarat susținerea pentru adoptarea proiectului Legii cu privire la organizațiile necomerciale în lectura a doua, cu intrarea în vigoare neîntârziată.