Cooperarea comercial-economică dintre Republica Moldova şi Italia este una intensă şi consolidată, Italia fiind unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai ţării noastre. În acest sens, Valeria Biagiotti, ambasadoarea Italiei la Chişinău, a declarat la „Dimensiunea Diplomatică”, de la postul public de televiziune, că în condiţiile actuale de pandemie, relaţiile comerciale ale acestor două ţări nu vor fi afectate.

„Pandemia are un impact economic atât în Italia, cât şi în Republica Moldova. Nu cred însă că va afecta relaţiile comerciale intense şi consolidate dintre ţările noastre. Ambasada italiană munceşte deja cu toate entităţile pentru a promova noi iniţiative şi pentru a favoriza reluarea relaţiilor economice bilaterale”, a declarat Valeria Biagiotti.

Totodată, ambasadoarea a precizat că Chişinăul şi Roma au lucrat la trei acorduri importante, unul dintre care a intrat în vigoare la începutul acestui an, iar acordurile ce ţin de securitatea socială şi recunoaşterea actelor de studii ale moldovenilor ar putea fi încheiate curând.

„Primul acord dintre Italia şi Moldova privind conversiunea permiselor de conducere a intrat în vigoare în data de 10 ianuarie 2020. Celelalte două acorduri se află într-o stare avansată şi sperăm să fie încheiate cât mai curând”, a menţionat ambasadoarea.

Din cauza pandemiei de COVID-19, mai mulţi moldoveni au revenit acasă, mulţi dintre ei şi-au pierdut locul de muncă, dar potrivit ambasadoarei, Italia a adoptat o legislaţie nouă, care oferă muncitorilor străini posibilitatea de a se legaliza şi de a-şi găsi un loc de muncă.

„Pandemia a produs repercusiuni importante asupra gradului de ocupare a forţei de muncă. În acelaşi timp, există unele sectoare în care cererea de personal continuă să fie destul de mare şi chiar urgentă. Unul dintre acestea este agricultura. Din acest motiv, pentru acest sector, dar şi pentru cel al muncii domestice şi asistenţei personale, legislaţia recent adoptată pentru relansarea ţării oferă muncitorilor străini posibilitatea de a se legaliza şi de a solicita un permis temporar pentru găsirea unui loc de muncă”, a precizat ambasadoarea.

Astăzi, 2 iunie, cetăţenii italieni sărbătoresc Ziua Naţională a Italiei. Potrivit ambasadoarei, în actuala situaţie marcată de pandemie nu vor fi organizate evenimente publice.

„Ziua Naţională a Italiei a fost o ocazie specială pentru a marca un eveniment important. În acest an nu va fi aşa, având în vederea actuala situaţie sanitară şi mai ales, în semn de respect faţă de victimele pandemiei, nu vom organiza niciun eveniment public”, a menţionat Valeria Biagiotti.

Una dintre cele mai afectate ţări de actuala pandemie, Italia, a reuşit să facă faţă unor provocări deosebite. Potrivit ambasadoarei Valeria Biagiotti, situaţia s-a îmbunătăţit, datorită faptului că oamenii au dat dovadă de solidaritate şi responsabilitate.

„Italia a fost prima ţară europeană care a trebuit să înfrunte această urgenţă sanitară, fiind nevoită să navigheze într-o mare neexplorată, să facă faţă unor provocări deosebite, să ia decizii foarte drastice şi dificile. Din fericire, acum situaţia s-a îmbunătăţit simţitor, în unele regiuni situaţia a fost redusă la zero. Desigur, această pandemie ne-a dat multe lecţii. Prima vizează importanţa solidarităţii la nivel de stat, dar şi la nivelul cetăţenilor. A doua lecţie ţine de importanţa responsabilităţii”, a mai spus ambasadoarea.

Adresându-se moldovenilor, diplomata a menţionat: „Acesta este ultimul meu an în Republica Moldova. Nu voi uita timpul petrecut aici, pentru că am cunoscut persoane extraordinare. Aş dori să transmit un mesaj de încurajare, de apreciere, dar şi de mulţumire pentru ospitalitatea pe care cetăţenii moldoveni mi-au demonstrat-o în această perioadă”.