Blocarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale servește intereselor Federației Ruse, dar și câtorva „familii politice cleptocrate” din R.Moldova, susține deputatul Igor Munteanu. Vicepreședintele Platformei DA afirmă că aceasta i-ar da planurile de a-și atrage resurse nedeclarate „prin intermediul fundațiilor așa-zis de caritate” peste cap lui Igor Dodon.

„ Aflându-se într-o etapă de descompunere și putrefacție, defuncta coaliție psrm-pd nu vede niciun motiv pt care să voteze condiții impuse de UE, care pot aduce bani unui viitor guvern. Repudiat deschis ori discret de toți partenerii credibili, actualul guvern Chicu abia-și ține papucii. Suficient să privești cum au loc ședințele guvernului, cum își ține discursul PM, ca să înțelegi că starea de spirit este la pământ și atfmosfera de catafalc. Actualul Guvern nu are nicio siguranță că va beneficia de a 2 tranșă a UE, chiar de îndeplinește miraculos condițiile cerute”, susţine Munteanu.

Totodată, acesta spune că, deși Legea respectivă ar îmbunătăți standardele de guvernare ale sectorului asociativ din R.Moldova conform celor europene, votarea ei în lectură finală ar contravine intereselor Moscovei.

„Adoptarea legii LONC ar îmbunătăți standardele de guvernare ale sectorului asociativ din RM conform celor europene, însă legea atinge o strună sensibilă a Kremlinului, sponsorul direct al PSRM în RM. Moscova s-a împotrivit activ prin legi care tratează societatea civilă ca ”agent străin” (un statut de ”pariah”, care atrage penalități extreme, percheziții și represalii garantate, toate în contextul ”apărării patriei de interferențe externe”). În acest moment, Moscova cere și lacheilor săi politici din spațiul ex-sovietic preluarea exactă a terminologiei și narativelor esențiale, întărind astfel coerența unui schelet ideologic al ”Ruski Mir” pe domeniul funcționării sectorului necomercial asociativ. După prăvălirea afacerii cu împrumutul rusesc de 200 mln euro, Moscova nu va tolera abateri, lacheilor săi din PSRM, iar din acest motiv, Președintele I.Dodon a declarat deja că nu va promulga legea pentru că ”ea ar admite interferențe externe”

Mai mult, Igor Munteanu afirmă că Igor Dodon, care este „izolat internațional”, are nevoie de poduri de viață cu „matrița” sa ideologică. Deputatul este de părere că sabotarea de către PSRM legii cerute de UE pentru asistența macrofinanciară va însemna o declarație de aliniere la politica Rusiei.

„Să ne amintim că Rusia aplică această lege în mod ilegal prin mercenarii săi din Transnistria, pe care anumite autorități ale RM continuă să le menajeze politic, economic, oferindu-i scutiri sociale, medicale, diplomatice, de securitate, transport internațional, iertându-i abuzurile și represaliile contra ONG”

Refuzul de a vota legea îl ajută pe Igor Dodon să atragă fonduri nedeclarate prin intermediul unor pretinse fundații de caritate, mai spune parlamentarul.

„Asta generează corupție politică la scară astronomică, utilizarea pe larg a banilor nedeclarați în campanii electorale, utilizând concerte, cadouri, mese caritabile, bani în plic, celebrități devenite peste noapte fani ai partidelor și, păstrarea haoului existent astăzi, în materie de monitorizare a posturilor de TV și Radio, a banilor alocați pentru întreținerea și dezvoltarea proiectelor politice locale sau naționale”

În concluzie, Igor Munteanu subliniază importanța fondurilor care ar putea veni de la UE, sugerând că actuala coaliție de guvernare, care „sabotează orice formă de asistență a UE, sabotează viața și siguranța cetățenilor ei”.

Mai mult, parlamentarul îl acuză pe premierul Ion Chicu de faptul că, având șansa să aducă bani transparenți și legali în R.Moldova, acesta ar prefera „înțelegeri opace”.

Cât despre deputații PDM, Munteanu spune că a observat că aceștia se simt prost pentru că ar fi nevoiți să susțină subiecte străine convingerilor pe care le au.

Deputații PD trebuie să achite, cu voia și fără voia lor, niște costuri personale mari legate de românofobia, erupțiile de antioccidentalism frenetic și fanatismul declarat pro-Kremlin al aliaților lor din PSRM”, concluzionează parlamentarul.