Deși Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului, inclusiv cu votul deputaților socialiști, a aprobat raportul proiectului de lege cu privire la ONG-urile, astăzi, în urma declarațiilor făcute de Igor Dodon și Ion Chicu, parlamentarii PSRM anunță că se vor convoca în ședința fracțiunii pentru a decide dacă susțin sau nu această inițiativă. Potrivit deputatului socialist Vasile Bolea, care este și președintele CJNI, votarea avizului nu înseamnă și votarea pentru proiect.

Noi am aprobat raportul Comisiei cu modificările propuse. Referitor la susținerea proiectului, ne vom convoca în cadrul ședinței fracțiunii și vom discuta”, a declarat el reporterilor Deschide.MD.

Și președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a menționat că socialiștii vor lua o decizie finală cu privire la susținerea proiectului doar după ce vor vedea „toate propunerile deputaților” din Comisia juridică.

În același timp, deputatul PDM, Ludmila Guzun, anunță că parlamentarii democrați, de principiu, au fost de acord să voteze legea ONG-urilor.

Au fost anumite nuanțe pe care trebuia să le discutăm, dar, de principiu, am fost de acord să votăm această lege pentru a nu rata tranșa macrofinanciară din partea UE... Cunosc că Comisia juridică s-a convocat în ședință la care colegii noștri au sprijinit acest proiect de lege. Dar, pentru decizia în plenul Parlamentului ne vom convoca în fracțiune și vom lua decizia finală”, a menționat ea.

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat că nu vede „o problemă mare ca această lege să fie votată”.

Am toată certitudinea ca aceasta lege va fi votată la următoarea ședință... Nu am auzit argumentele celor din PSRM ca ea să intre în vigoare din 1 ianuarie 2021. Urmează să vedem care sunt ele și vom decide în plenul parlamentului”, a declarat el anterior.

Amintim că Serviciul de presă al Parlamentului a anunțat, printr-un comunicat, că CJNI a aprobat, în unanimitate, raportul la proiectul de Lege cu privire la organizațiile necomerciale, pentru lectura a doua.

Noua lege va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale. Se propune  simplificarea procedurilor de înregistrare și activitate a acestora, prin racordarea la cele mai bune practici internaționale privind libertatea de asociere. Oportunitatea Legii cu privire la organizațiile necomerciale rezidă în faptul că, fiind elaborată în perioada anilor 1996-1999, legislația națională în domeniul libertății de asociere, în pofida mai multor modificări, nu oferă soluții realităților moderne din sectorul respectiv”, se menționează în comunicat.

De precizat că Ion Chicu a declarat joi, 28 mai, că se pronunță împotriva acestei legi și speră ca deputații nu o vot vota.

Detalii: Chicu nu acceptă votarea legii ONG-urilor pentru a obține 30 mln euro de la UE: Nu riscăm să murim de foame

Totodată, Igor Dodon a declarat că deputații PSRM nu vor vota în Parlament această lege, iar dacă aceasta va fi susținută de majoritatea parlamentarilor, el nu o va promulga.

Detalii: Dodon: PDM va încălca acordul de coaliție dacă votează Legea ONG-urilor. Oricum nu o voi promulga

Menționăm că votarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale este una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE.