Igor Dodon anunță că Partidul Socialiștilor nu va vota în Parlament Legea ONG-urilor, iar dacă aceasta va fi votată de majoritatea deputaților, el nu o va promulga. Declarația a fost făcută astăzi de Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Dodon afirmă că prin această lege se încearcă preluarea conducerii R. Moldova din exterior, prin intermediul ONG-urilor, care vor putea liber să primească finanațare.

„O lege care în redacția actuală nu coincide cu interesele R. Moldova. (…) Aceasta înseamnă ingerințe străine în politica din R. Moldova. În Parlament Partidul Socialiștilor nu va vota pentru această lege. Dacă partenerii de coaliție ai socialiștilor vor vota (PDM - n.red), înseamnă că ei încalcă acordul de coaliție semnat în martie. Dacă această legea va fi aprobată de Parlament, atunci eu în calitate de președinte nu o voi promulga”, a declarat Dodon.

Dodon a explicat ce înseamnă în optica sa Legea ONG-urilor.

„ONG-urile pot oferi servicii partidelor politice și pot primi finanțare de peste hotare. Ce înseamnă aceasta? Deschide cineva un ONG, careva din băieții de la Harvard, cineva din exterior îi transferă câteva milioane de euro, apoi acest ONG, împreună cu partidul Maiei Sandu sau altul, începe o activitate politică. Asta înseamnă imixtiune externa în viața politică a R. Moldova. Nu avem nevoie de finanțare în astfel de condiții”, a mai declarat Dodon.

Amintim că adoptatea Legii ONG-urilor este una din condiționalitățile Uniunii Europene, pentru debursarea asistenței macrofinanciare europene.

Opoziția parlamentară PAS și PPDA solicită ca Parlamentul să se convoace în regim de urgență pentru votarea acestei legi.

Mai amintim că Partidul Democrat a dat asigurări ca va vota această Lege.

Ținem să precizăm că ieri Comisia Juridică, Numiri și Imunități a aprobat, în unanimitate, raportul la proiectul de Lege cu privire la organizațiile necomerciale, pentru lectura a doua. Din respectiva Comisie fac parte și patru deputați socialiști. 

„Noua lege va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale. Se propune simplificarea procedurilor de înregistrare și activitate a acestora, prin racordarea la cele mai bune practici internaționale privind libertatea de asociere. Oportunitatea Legii cu privire la organizațiile necomerciale rezidă în faptul că, fiind elaborată în perioada anilor 1996-1999, legislația națională în domeniul libertății de asociere, în pofida mai multor modificări, nu oferă soluții realităților moderne din sectorul respectiv”, se menționează într-un comunicat al Parlamentului.