În timp ce opoziția parlamentară cere întrunirea în ședință pentru votarea în cea de-a doua lectură a Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE, premierul se pronunță împotriva acestei legi și spune că speră ca deputații nu o vot vota.

„Legea respectivă nu era în setul inițial de condiționalități pentru tranșa a doua. Ea a apărut în cele opt condiționalități suplimentare înaintate de UE în februarie. Din start am spus că noi din cele opt o să implementăm acele care sunt fie pregătite sau fie în interesul R. Moldova. În linii mari, șapte din acele condiționalități sunt îndeplinite și am raportat acest progres comisarilor europeni, luni”, a declarat premierul în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Șeful Executivului a mai precizat că este de părerea că în redacția actuală, votată în prima lectură în 2018, legea nu poate fi votată și în lectura a doua.

„Această lege înseamnă imixtiune directă de pe extern în treburile interne ale R. Moldova. Acolo sunt articole care permit finanțarea directă a activității politice prin intermediul organizațiilor necomerciale, ceea ce înseamnă imixtiune în viața politică a R. Moldova. Cu alte cuvinte asta înseamnă administrare externă. Eu nu știu ce decizie vor lua deputații, dar eu vreau să cred că toți deputații din Parlament înțeleg aceste lucruri și cei care țin la statalitatea R. Moldova, și tot ce avem al nostru, nu vor admite votarea acestei legi”, a subliniat premierul.

În același timp, Chicu susține că indiferent dacă este vorba de 30 mln euro, 3 mln euro este vorba despre „inadmisibilitatea imixtiunii în treburile interne ale R. Moldova”.

„Să primim textul legii cum Parlamentul trebuie să-l voteze eu consider că nu trebuie să acceptăm. Cum zice rusul ”Не за какие деньги” (pentru niciun ban). Nu riscăm să murim de foame”, a spus acesta.

Anterior, opoziția parlamentară a acuzat majoritatea parlamentară PSRM-PDM de tergiversare a adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE.

Organizațiile societății civile au lansat anterior un apel public prin care a salutat intenția Parlamentului de a relua procesul de consultare și definitivare a proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale. Acestea au precizat că proiectul transpune cele mai bune practici și standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR.

Amintim că Serviciul de presă al Parlamentului a anunțat, printr-un comunicat, că Comisia Juridică Numiri și Imunități a aprobat, în unanimitate, raportul la proiectul de Lege cu privire la organizațiile necomerciale, pentru lectura a doua.

Noua lege va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale. Se propune  simplificarea procedurilor de înregistrare și activitate a acestora, prin racordarea la cele mai bune practici internaționale privind libertatea de asociere. Oportunitatea Legii cu privire la organizațiile necomerciale rezidă în faptul că, fiind elaborată în perioada anilor 1996-1999, legislația națională în domeniul libertății de asociere, în pofida mai multor modificări, nu oferă soluții realităților moderne din sectorul respectiv”, se menționează în comunicat.