Maia Sandu anunță că ar vrea să vadă „la fel de mare interes din partea procurorului general și a echipei lui în raport cu alți corupți”. Mai exact, liderul PAS s-a referit la Igor Dodon și înregistrările video cu participarea lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov unde șefului statului îi este transmis un „pachet” pentru achitarea salariilor.

Aș vrea să văd la fel de mare interes din partea procurorului general (Alexandr Stoianoglo - nota red.) și a echipei lui în raport cu alți corupți. De exemplu, nu poți să rămâi rece la video-ul despre faptul că Igor Dodon a luat mită de la Plahotniuc... Vă imaginați ca într-o țară în care procuratura funcționează să apară așa un video despre președintele țării în care el ia într-o pungă neagră bani de la un mafiot? Într-o țară normală vă imaginați așa o situație, unde să apară un video despre ditamai președintele țării, în care să apară o pungă, președintele să spună: „Dați-i punga lui Cornel, că el trebuie să plătească salariile”? Evident că nu erau ouă roșii în punga aia, dacă trebuie să plătească salariile, că nu le dă în ouă sau covrigi, și organele de drept să rămână reci”, a declarat ea în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit Maiei Sandu, PAS nu exagerează când anunță că „în orice țară normală, un asemenea episod ar fi fost ca un cutremur pentru toate instituțiile statului”.

Amintim că în 2019, procurorii au încetat procesul penal privind finanțarea PSRM din Rusia, pornit în baza înregistrărilor video ale unor discuții purtate dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc la sediul PD, în timpul crizei politice din iunie curent, din motiv că ar lipsi elementele constitutive ale infracțiunii. Potrivit ordonanței de refuz a începerii urmăririi penale, în cadrul procesului penal, au fost audiați președintele Igor Dodon, fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, precum și vicepreședintele PD Serghei Iaralov.

Procesul penal fost inițiat pe 8 iunie după ce în spațiul public au fost difuzate mai multe înregistrări video în care Dodon poartă discuții cu fostul lider al PD, la care asistă și Serghei Iaralov.

În una din ele, Igor Dodon declară despre faptul că PSRM a fost finanțat din surse externe și anume din Federația Rusă, cu sume ce variază între 600 000 – 1 000 000 dolari SUA/lunar, din 1 aprilie 2019 finanțarea fiind sistată pentru două luni din cauza lipsei de credibilitate din partea autorităților ruse.

În toamna lui 2019, după revenirea lui Viorel Morari la conducerea Procuraturii Anticorupție, dosarul privind finanțarea externă a PSRM a fost redeschis și investigațiile reluate. Ulterior Morari a fost înlăturat de la conducerea PA iar acesta spunea că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa ar avea la bază decizia sa de a reporni investigațiile în dosarul privind finanțarea din Rusia a PSRM.

Detalii: Reluarea dosarului pe finanțarea externă a PSRM, cauza înlăturării din funcție a lui Morari

Deputat ACUM acuză că suspendarea lui Morari are legătură cu dosarul finanțării PSRM din Rusia

Viorel Morari, demis pentru că urma să ceară ridicarea imunității unor deputați PSRM?

Recent, mai exact în data de 18 mai, deputatul Iurie Reniță a publicat o altă secvență de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov.  La întâlnire, Plahotniuc a venit cu o pungă neagră, iar discuțiile s-ar axa pe transmiterea acesteia unor alte persoane. Procuratura Generală a spus atunci că nu se poate autosesiza pe marginea imaginilor video publicate de către  Reniță, din motiv că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări și i-a solicitat deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial.
 
Ulterior, Procuratura Generală a anunțat într-un comunicat despre inițierea unui proces penal în cadrul căruia vor fi investigate circumstanțele în care au fost realizate înregistrările video cu șeful statului Igor Dodon în compania fostului lider PD Vladimir Plahotniuc.