Igor Dodon recunoaște că situația epidemiologică în R.Moldova este mai rea decât în România. Pus în fața statisticilor oficiale, generate de platforma Worldometer, care oferă date în timp real din întreaga lume, Dodon a admis că rata deceselor din stânga Prutului este mai mare, dar a căutat și justificări.

„La un milion de locuitori sunt 957 de cazuri confirmate în România, 63 de decese. În Moldova avem 1 810 și 66. Conform acestor date, noi suntem într-o situație mai proastă la ziua de astăzi ca în România”, a recunoscut președintele, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. 

Totuși, acesta a încercat să justifice acțiunile guvernării în ceea ce privește gestionarea crizei pandemice. 

„Noi am impus starea de urgență atunci când în R.Moldova erau doar 2-3 cazuri. Țările acelea au impus atunci când la dânșii erau deja câteva sute de cazuri. Noi am impus mai repede starea de urgentă, pentru că la noi diaspora în țările afectate e mult mai mare decât diaspora Bulgariei sau altor țări”, justifică Dodon.

Amintim că, anterior, într-o postare pe pagina sa de facebook, premierul Ion Chicu scria că „județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România”. Mai mult, acesta spunea că sunt „de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”.

Între timp, un clasament realizat de „Statista” a plasat R.Moldova pe locul I în topul țărilor Europei Centrale și de Est la rata deceselor provocate de COVID-19.

Detalii: R.Moldova deține cea mai înaltă rată de decese provocate de COVID-19 printre țările Europei Centrale și de Est