Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, consideră că Igor Dodon l-a promovat pe judecătorul Anatol Pahopol la șefia CSM. Într-o postare pe pagina sa de facebook, aceasta afirmă că scopul unei astfel de decizii ar fi ca șeful statului să poată controla deciziile magistraților. Ex-premierul mai scrie că Dodon „se chinuie” deja de 11 luni să preia controlul asupra acestei instituții.

„Apucăturile “plahotniuciste” ale lui Igor Dodon iau amploare. De 11 luni se chinuie să preia controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii și, în sfârșit, l-a pălit norocul. Astăzi, printr-o procedură contrară legii, Igor Dodon a reușit să-l promoveze pe judecătorul Anatolie Pahopol în funcția de membru și chiar președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Această persoană loială corupților de la putere înclină balanța și face ca Igor Dodon să controleze deciziile Consiliului Superior al Magistraturii. Timp de trei ani, Dodon a numit în funcții de judecător oamenii lui Plahotniuc, în ultimele 5 luni de mandat o să-și numească oamenii proprii. Iar CSM nu-și va mai putea da acordul pentru urmărirea penală a judecătorilor corupți. Aici se pune punctul final pe renumita “reformă a justiției” a guvernării actuale. Peste 5 luni, însă, noi o să reluăm adevărata reformă a justiției, o să curățăm sistemul și de judecătorii lui Plahotniuc, și de cei ai lui Dodon”, a scrie liderul PAS.

Amintim că, astăzi, judecătorul Curții de Apel Chișinău, Anatol Pahopol, a fost detașat la Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta, fiind cel mai în vârstă membru al instituției, a preluat, concomitent, și interimatul funcției de președinte al CSM, în locul Luizei Gafton.

Detalii: CSM are un nou membru. Acesta a fost ales și în funcția de președinte interimar al Consiliului

De precizat este că, acum 5 zile, majoritatea parlamentară formată din PDM-PSRM a votat, în ultimă lectură, modificări la legea cu privire la CSM, care presupune că, perioada vacanței funcțiilor de membri, aceasta poate fi ocupată de membri supleanți.

Decizia a stârnit criticile opoziției, care au catalogat rectificările ca fiind o „subjugare a justiției” direct lui Igor Dodon. Unii deputați declarau că, prin aceste prevederi, coaliția își dorește să controleze activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

Detalii: Opoziția critică modificările la Legea CSM, adoptate de PDM-PSRM: Subjugă justiția direct lui Dodon