„Să se certe cu vecinii atunci când le arde casa și când știu că nu sunt în stare și nu-i duce capul să stingă focul, pot doar nebunii, Dodon și Chicu”. Declarația îi aparține primarului de Bălți, Renato Usatîi. Într-o postare pe o rețea de socializare, acesta condamnă atacul premierului Ion Chicu la adresa României și spune că gestul autorităților de la București de a ajuta cetățenii R.Moldova în vremuri de criză este salutabil.

„Să se certe cu vecinii atunci când le arde casa, și când știu că nu sunt în stare și nu-i duce capul să stingă focul, pot doar nebunii, Dodon și Chicu. Declarațiile acestuia din urmă sunt cu atât mai condamnabile cu cât Guvernul pe care se întâmplă să îl conducă tocmai a primit un ajutor substanțial de la unul dintre vecini, spre care cu o lipsă totală de responsabilitate acum aruncă cu pietre. Este clar fără nicio analiză că fără ajutorul din afară, situația noastră ar fi fost mult, mult mai dramatică. Salutabil este gestul României de a-și îndrepta atenția spre cetățenii țării și a-și confirma în continuare susținerea pentru ei. Le sunt profund recunoscător tuturor țărilor care ne-au întins mâna acum când avem cel mai mult nevoie”, scrie Usatîi. 

Totodată, liderul „Partidului Nostru” critică guvernarea pentru faptul că „au uitat de oameni” și îndeamnă autoritățile „să-și facă bagajele”.

„Regretabil ca orgoliu nesănătos al tovarășilor Chicu și Dodon nu le-a permis să-mi accepte ajutorul, pe care l-am propus în repetate rânduri, chiar dacă din cauza asta au avut de suferit oameni de rând. Dar ce le pasă lor? Ei au uitat de oameni imediat ce s-au văzut în scaunele moi, mai ales că au avut din ce se hrăni, s-a văzut bine. Nu-i nimic, le amintim curând unde le e locul. Începeți să vă faceți bagajele. Mai este puțin și ajungeți doar o amintire tristă”.

Amintim că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R.Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv. Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova în lupta cu COVID-19.

Detalii: Răspuns obraznic al premierului Chicu pentru europarlamentarul Siegfried Mureșan

Textul premierului a fost criticat de mai mulți parlamentari, iar Ministerul român de Externe a emis o reacție dură, în care scrie că asemenea declarații „sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Detalii: Reacție dură a MAE român la declarațiile premierului Chicu: Limbaj rudimentar, inacceptabil

Mai mulți lideri de partide din R.Moldova, dar și deputați ai Parlamentului European au criticat aceste ieșiri ale premierului R.Moldova.

Detalii: Bruxelles atenționează: R.M. mai are 2 zile pentru a îndeplini angajamentele sau banii de la UE se vor pierde

Detalii: Tomac, despre atacurile lui Chicu la adresa României: Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic