Președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, îi dă asigurări ambasadorului UE la Chișinău că proiectul de lege cu privire la organizațiile non-guvernamentale va fi votat de Parlament, iar membrii comisiei juridice se vor întruni prin Skype pentru a o aproba. Într-o postare pe pagina sa de facebook, democratul scrie că a avut o discuție telefonică cu Peter Michalko.

„Am avut astăzi o discuție telefonică cu Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko. Tema principală - realizarea angajamentelor țării noastre privind asistența macrofinanciară a Uniunii Europene și acordarea tranșei a doua în suma de 30 mln euro Republicii Moldova. L-am informat pe dl Michalko ca majoritatea parlamentara, la inițiativa fracțiunii PDM, planifica examinarea prin Skype la Comisia juridica, numiri și imunități a proiectului de Lege cu privire ONG. Iar aprobarea acestei legi în lectura a doua de către Parlament va fi realizata la următoarea ședința a parlamentului, care va avea loc după expirarea carantinei pentru deputați. Dl Mihalko a menționat ca examinarea și aprobarea în Comisie a acestui proiect ar fi un semnal pozitiv pentru Comisia Europeana care « înțelege problemele Republicii Moldova » și, în acest caz, există perspective reale ca țara noastră sa primească asistența financiara din partea UE”, a scris Diacov.

Totuși, anterior, premierul Ion Chicu declara că este împotriva actualei redacții a legii cu privire la ONG.

Amintim că, astăzi, vicepreședintele Platformei DA, deputatul Alexandru Slusari, a cerut convocarea de urgență într-o ședință online a membrilor Comisiei Juridice pentru a aproba raportul asupra proiectului de lege respectiv. Totodată, parlamentarul a solicitat întrunirea în ședință a Parlamentului, pentru un termen de 15 minute, pentru ca legea să fie votată în lectură finală. Potrivit lui, aceasta este ultima condiție pentru deblocarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară a UE.

Detalii: Platforma DA cere convocarea deputaților pentru a vota o lege care permite deblocarea finanțării din UE

Tot astăzi, raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, i-a atenționat pe guvernanți că au mai rămas doar 2 zile până la expirarea termenului asumat de Executivul de la Chișinău pentru a îndeplini angajamentele și, prin urmare, pentru a debloca o nouă tranșă din sprijinul financiar european.

Detalii: Bruxelles atenționează: R.M. mai are 2 zile pentru a îndeplini angajamentele sau banii de la UE se vor pierde