Nici Igor Dodon nu s-a putut abține. După ce premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj denigrator la adresa României și a unui europarlamentar, stârnind un adevărat scandal diplomatic și critici dure atât la Chișinău, cât și la București, la o zi distanță, și președintele R.Moldova a publicat un text în care mai mult îi apostrofează pe deputații din Parlamentul European. Totuși, acesta nu suflă o vorbă despre formulările utilizate de prim-ministrul pe care l-a înaintat chiar el.

În textul său, Igor Dodon reafirmă că el este și cu Estul, și cu Vestul. Totodată, acesta scrie că este „îngrijorat” de modul „provocator” în care R.Moldova este „denigrată” de unii europarlamentari, dar tace să comenteze ofensele lui Chicu.

„Poziția mea a rămas neschimbata și consecventa - pledez pentru o politică externă echilibrată, relatii reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi. Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”

Totuși, acesta a evitat să comenteze modul agresiv și deloc diplomatic pe care l-a folosit premierul Ion Chicu în „răspunsul” său pentru Siegfried Mureșan. 

„Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute. Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, și-a încheiat textul Dodon.

Amintim că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R.Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv. Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova în lupta cu COVID-19.

Detalii: Răspuns obraznic al premierului Chicu pentru europarlamentarul Siegfried Mureșan

Textul premierului a fost criticat de mai mulți parlamentari, iar Ministerul român de Externe a emis o reacție dură, în care scrie că asemenea declarații „sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Detalii: Reacție dură a MAE român la declarațiile premierului Chicu: Limbaj rudimentar, inacceptabil

Mai mulți lideri de partide din R.Moldova, dar și deputați ai Parlamentului European au criticat aceste ieșiri ale premierului R.Moldova.

Detalii: Bruxelles atenționează: R.M. mai are 2 zile pentru a îndeplini angajamentele sau banii de la UE se vor pierde

Detalii: Tomac, despre atacurile lui Chicu la adresa României: Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic