Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, îi face din deget premierului Ion Chicu. Acesta îi amintește șefului Cabinetului de miniștri că au mai rămas doar două zile până la expirarea termenului asumat de Guvernul de la Chișinău pentru a îndeplini angajamentele și, prin urmare, pentru a debloca o nouă tranșă din sprijinul financiar european. În ciuda acestui fapt, spune europarlamentarul, prim-ministrul R.Moldova este preocupat să jignească reprezentanții Parlamentului European.

Oficialul a opinat că declarațiile denigratoare ale lui Ion Chicu la adresa României sunt fie „populism ieftin”, fie „comandă politică”.

„Mai sunt două zile până la termenul asumat de Guvernul de la Chișinău pentru a-și îndeplini angajamentele și pentru a debloca o nouă tranșă de sprijin financiar european. Și ce face prim-ministrul Chicu? Nu ceea ce am fi așteptat cu toții, cetătenii moldoveni și partenerii Republicii Moldova. Domnul Chicu e preocupat să jignească reprezentanții Parlamentului European. Și, dacă tot și-a luat elan, a considerat oportun să calce cu bocancii politici și prin tragedia umană provocată de COVID-19 în țara care îi stă alături, România. Asta e fie populism ieftin, fie o și mai probabilă comandă politică venită de pe alte meleaguri”

Totodată, raportorul PE pentru R.Moldova salută reacția Ministerului român de Externe la acest subiect. 

„Republica Moldova este o țară europeană. Cei care o conduc, așa cum vremelnic o face domnul prim-ministru Chicu, nu au voie să uite asta niciodată, mai ales atunci când comunică. Salut reacția fermă și promptă a Ministerului Afacerilor Externe”

Amintim că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R.Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv. Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova în lupta cu COVID-19.

Detalii: Răspuns obraznic al premierului Chicu pentru europarlamentarul Siegfried Mureșan

Textul premierului a fost criticat de mai mulți parlamentari, iar Ministerul român de Externe a emis o reacție dură, în care scrie că asemenea declarații „sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Detalii: Reacție dură a MAE român la declarațiile premierului Chicu: Limbaj rudimentar, inacceptabil

Precizăm că nu este pentru prima dată când premierul R.Moldova, Ion Chicu, utilizează astfel de formulări în adresa UE și a reprezentanților săi. Anterior, în timp ce ocupa funcția de consilier al președintelui Igor Dodon, acesta publica un text critic în adresa partenerilor de dezvoltare. Totuși, acestea au fost șterse de pe pagina sa imediat după ce a fost desemnat candidat la fotoliul de prim-ministru. Ambasadorul UE la Chișinău reacționase la aceste declarații, spunând că, totuși, „R.Moldova se poate baza pe sprijinul consecvent al Uniunii Europene”.