Partidul Democrat din Moldova, aflat într-o coaliție de guvernare cu PSRM, a emis o reacție la declarațiile denigratoare ale premierului Ion Chicu la adresa României. Formațiunea susține că se disociază de aceste formulări „care pot prejudicia grav relația dintre Chișinău și București”. Totodată, PDM a anunțat că va cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect.

„Partidul Democrat din Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu controversatul schimb de mesaje dintre prim-ministrul Republicii Moldova, dl Ion Chicu și europarlamentarul român, dl Siegfried Mureșan.
Limbajul dlui Chicu în postarea sa de pe Facebook, etichetările politicianului român și concluziile pe care le-a formulat sunt inadmisibile și impardonabile”, scrie în textul elaborat de PDM.

Prin urmare, formațiunea se disociază de aceste declarații și afirmă că apreciază „aportul frățesc în construcția unui stat democratic și european în Republica Moldova și ajutorul complex pe care l-au oferit frații noștri români economiei, culturii, educației de la noi”. 

În același timp, PDM cataloghează criticile aduse guvernului de către europarlamentarul Siegfried Mureșan ca fiind „tendențioase și lipsite de respect”.

„Formulările categorice privind “eșuarea gestionarii crizei COVID și eșuarea reformelor” sunt superficiale și neadevărate. Mai mult, afirmând că Guvernul PDM, Guvernul Filip ”a destabilizat situația din RM și nu a făcut progrese în implementarea reformelor”, dl Mureșan spune un neadevăr cras, pentru că guvernul nostru a atins o cotă de realizare a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană de 65%, progresul în anii 2016-2019 alcătuind 35%, iar perioada indicată caracterizându-se printr-o îmbunătățire generală a tuturor indicilor”, mai scrie PDM.

În cele din urmă, formațiunea afirmă că „regretă situația în care acest dialog lipsit de bun simț ar putea contribui la înrăutățirea relațiilor moldo-române” și promite să întreprindă eforturi pentru a o depăși.

Amintim că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R.Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv. Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova în lupta cu COVID-19.

Detalii: Răspuns obraznic al premierului Chicu pentru europarlamentarul Siegfried Mureșan

Textul premierului a fost criticat de mai mulți parlamentari, iar Ministerul român de Externe a emis o reacție dură, în care scrie că asemenea declarații „sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Detalii: Reacție dură a MAE român la declarațiile premierului Chicu: Limbaj rudimentar, inacceptabil

Precizăm că nu este pentru prima dată când premierul R.Moldova, Ion Chicu, utilizează astfel de formulări în adresa UE și a reprezentanților săi. Anterior, în timp ce ocupa funcția de consilier al președintelui Igor Dodon, acesta publica un text critic în adresa partenerilor de dezvoltare. Totuși, acestea au fost șterse de pe pagina sa imediat după ce a fost desemnat candidat la fotoliul de prim-ministru. Ambasadorul UE la Chișinău reacționase la aceste declarații, spunând că, totuși, „R.Moldova se poate baza pe sprijinul consecvent al Uniunii Europene”.