Partidul Unității Naționale cere demisia premierului Ion Chicu. Formațiunea afirmă că aflarea acestuia la conducerea Executivului este inacceptabilă, iar orice susținere politică și publică privind menținerea sa la guvernare ar însemna un act de ostilitate și lipsă de respect față de România. Reacția vine după ce astăzi, premierul Ion Chicu a publicat un text denigrator în adresa României, acesta fiind un „răspuns” la criticile europarlamentarului Siegfried Mureșan.

Astfel, în declarația publicată de deputatul Octavian Țîcu se arată că formațiunea pe care o conduce a luat act de „declarația cinică, jignitoare și absolut iresponsabilă a prim-ministrului Ion Chicu la adresa României”.

„Constatăm, cu regret, că prin această declarație premierul Chicu se înscrie într-o linie de continuitate a diverșilor demnitari ai Republicii Moldova, care în diferite perioade și-au făcut din românofobie o cauză a actului de guvernare. Acuzațiile neargumentate și lipsite de respect la adresa statului român, cu o încărcătură profund anti-românească, de sorginte neo-sovietică, denotă esența guvernării socialiste, care slujește nu intereselor Republicii Moldova, ci unui singur stăpân care-i reprezintă – Federația Rusă.

Totodată, Partidul Unității Naționale amintește că declarațiile ostile ale premierului vin la scurt timp după ce România a oferit un sprijin substanțial R.Moldova. Formațiunea susține că asemenea formulări ascund „o incompetență profesională”, întrucât cifrele operate de Ion Chicu ar fi eronate.

„Declarația premierului Chicu este cu atât mai regretabilă, cu cât vine într-un moment de grea cumpănă pentru R. Moldova, devastată de pandemie, când statul român, afectat la fel de profund, a dispus ajutarea necondiționată a cetățenilor moldoveni prin detașarea unei misiuni de 42 de medici în spitalele noastre; prin acordarea unui ajutor medical și umanitar în valoare de 3.5 milioane Euro; prin misiunea umanitară a armatei române și multe alte acțiuni de susținere și solidaritate. Afirmațiile lui Ion Chicu ascund și o gravă incompetență profesională, din moment ce este bine cunoscut faptul că populația regiunii Moldova din România este de 4.3 milioane de locuitori, domiciliați în cele opt județe ale regiunii, adică peste un milion și jumătate mai mult decât populația actuală a R. Moldova, iar numărul infectărilor printre personalul medical din spitalele noastre este printre cele mai mari din lume și cu siguranță pe primul loc în Europa”

Prin urmare, Partidul Unității Naționale cere demisia lui Ion Chicu și spune că orice susținere a șefului Cabinetului de miniștri va însemna un act de ostilitate.

„Pornind de la această realitate, care arată clar că fără susținerea României și Uniunii Europene, R. Moldova va suferi un colaps medical, economic și social, considerăm că aflarea în continuare a lui Ion Chicu în fruntea guvernului este inacceptabilă. Partidul Unității Naționale cere de urgență demisia sa din funcția de prim-ministru și consideră orice susținere politică și publică în menținerea acestuia la guvernare este un act de ostilitate și lipsă de respect față de România”, se arată în textul PUN.

Amintim că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că Guvernul actual al R.Moldova a eșuat în implementarea reformelor, premierul Ion Chicu a publicat un text ofensiv la adresa acestuia, utilizând calificative și un limbaj non-diplomatic, agresiv. Mai mult, în postare, prim-ministrul aduce critici și României, scriind că aceasta „geme de cea mai mare corupție din Europa”, asta în condițiile în care Guvernul de la București a oferit o donație de aproape 3,5 milioane de euro pentru R.Moldova în lupta cu COVID-19.

Detalii: Răspuns obraznic al premierului Chicu pentru europarlamentarul Siegfried Mureșan

Textul premierului a fost criticat de mai mulți parlamentari, iar Ministerul român de Externe a emis o reacție dură, în care scrie că asemenea declarații „sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Detalii: Reacție dură a MAE român la declarațiile premierului Chicu: Limbaj rudimentar, inacceptabil