Reprezentanții „Moldindconbank” (MICB) vin cu o poziție cel puțin stranie în cazul companiei din Slovenia, „A5 Plus Nepremicnine...”. Potrivit unei decizii expuse recent de Curtea de Apel, banca trebuie să returneze gajul firmei debitoare, dar și banii investitorului sloven care a fost deposedat de imobil printr-o hotărâre a magistraților. De altfel, bunul a fost cumpărat acum 4 ani tot de la MICB. De altă parte, firma slovenă susține că, din cauza restricțiilor impuse de COVID-19, este neputincioasă în fața dispoziției judecătorilor.

Așa cum scria anterior Deschide.MD, la câțiva ani distanță de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, firma slovenă a fost obligată să întoarcă bunul, iar în schimb, va primi doar suma plătită inițial, fără cheltuielile suportate de companie în acești ani. Între timp, reporterii care au monitorizat acest caz, au observat că reprezentanții băncii nu se prea grăbesc să conteste hotărârea. Mai mult decât atât, au și început rapid să o execute. Toate acestea în contextul în care, pe de o parte, banca trebuie să întoarcă banii cumpărătorului, iar pe de alta, să restituie bunul imobil companiei care îi datorează peste 70 000 000 de lei - firmă care se află în proces de insolvabilitate.

În acest context, am încercat să-l întrebăm pe prim-vicepreședintele comitetului de conducere Moldinconbank, Victor Cibotaru, cum se întâmplă că instituția pe care o conduce nu și-a apărat nici interesele proprii, și nici cele ale clinetului său. 

Cibotaru a încercat să convingă reporterul Deschide.MD că nu vrea să apară cu o reacție oficială la acest subiect.

„Eu nu vreau să apar în public cu o reacție oficială. În acest caz sunt mai multe nuanțe. Cert este că eu nu am nicio vină că în perioada când au fost vândute imobilele eram responsabil la această bancă pe acest segment”, a declarat Cibotaru. 

L-am întrebat pe reprezentantul băncii ce se întâmplă cu imobilul respectiv, iar acesta ne-a răspuns că bunul nu mai aparține Moldinconbank-ului, ci a fost transmis companiei „Liga-2”.

Rezultă că banca a rămas și fără bunul imobil, și fără banii luați de la compania din Slovenia?”, l-am întrebat pe Cibotaru. 

„Da, așa iese. Se mai întâmplă. Oricum Moldinconbank va depune tot efortul ca acest litigiu să fie soluționat pe cale pașnică, dar nu vreau să discut și nici nu am cum să vin cu o poziție oficială”, a precizat Victor Cibotaru. 

Interlocutorul a dat asigurări că reprezentanții băncii vor încerca să conteste decizia Curții de Apel, dar „până atunci trebuie să ne conformăm deciziei instanței”. 

În vara anului trecut prim-vicepreședintele comitetului de conducere Moldinconbank declara reporterilor Deschide.MD, că în litigiul respectiv, „banca era fermă pe poziția că a acționat perfect legal” .

„Nici pe departe nu susținem administratorul de insolvabilitate de la Liga2. Noi susținem actualul proprietar și încercăm să-i acordăm tot suportul pentru că noi îl considerăm un cumpărător de bună-credință. El este beneficiarul de drept al acestor imobile”, a declarat în august 2019 Cibotaru. 

Detalii: Caracatița mafioto-judiciară încearcă să pună laba pe proprietățile unui investitor străin

Concomitent, compania „A5 Plus Nepremicnine poslovanje z nepremicninami d.o.o” i-a adresat o scrisoare lui Cibotaru în care își expune nemulțumirea față de acțiunile MICB în această situație. 

„Chiar dacă noi până în acest moment nu am primit decizia instanței, credem că Moldinconbank va folosi toate mijloacele posibile de a ataca decizia Curții de Apel... Luând în considerare că  „A5 Plus...” este o companie străină și această investiție este calificată ca fiind una străină, cerem să concretizați poziția conducerii băncii referitor la această situație. Dacă situația dată nu va fi rezolvată pozitiv, atunci ne rezervăm tot dreptul de a folosi toate căile legale pentru a solicita compensarea daunelor”, se spune în scrisoare companiei din Slovenia. 

Amintim că firma din Slovenia a fost surprinsă să vadă pe pagina Curții de Apel o decizie a judecătorilor prin care s-a hotărât nulitatea contractului de vânzare-cumpărarea a imobilului achiziționat în 2016. În urma acestei decizii, „A5 Plus...”, urmează să predea bunul către compania Liga-2, aceasta din urmă fiind datoare cu peste 72 000 000 lei către B.C. Moldinconbank. În documentul emis de către magistrați nu se menționează absolut nimic despre companiile intermediare care au preluat anterior imobilul, companii care au legătură cu raiderul Veaceslav Platon. Mai mult, prin această încheiere, magistrații lasă și banca fără bunul luat în gaj de la Liga-2, dar și fără bani, pentru că este obligată să restituie 500 000 euro companiei din Slovenia. 

În același timp, magistrații nici nu au reținut argumentele că „A5 Plus...” a achitat timp de 4 ani impozite pe acest bun, anumite servicii de mentenanță, pază, dar și efectul inflației, așa că au dispus să fie restituiți exclusiv banii care au fost achitați în 2016.

Straniu este că judecătorii de la Curtea de Apel au luat această decizie în timp ce în R. Moldova a fost declarată oficial „Stare de urgență” din cauza pandemiei Covid - 19. Astfel, au fost închise frontierele pentru cetățenii străini și au fost sistate toate zborurile. O copie a deciziei de judecată nu a fost expediată investitorului din Slovenia, în schimb, acestora li se cere să predea bunul imobil. Mai grav este că reprezentanții companiei „A5 Plus...” sunt limitați în dreptul de a se apăra, pentru că ei nu pot ajunge fizic în R. Moldova, unde mai pui că s-a încălcat și acordul privind protejarea investițiilor semnat între R. Moldova și Slovenia. 

Detalii: Pe timp de pandemie, ca în anii '90, sistemul judecătoresc lasă un investitor străin fără afacere și imobil