Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, afirmă că singurul lucru cert în așa-zisa politică externă echilibrată promovată de Igor Dodon este izolarea sa de către omologii din UE, România și Ucraina. Mai mult, aceste acțiuni ar duce, în consecință, și la îndepărtarea R.Moldova.

De asemenea, secretarul general al Partidului Unității Naționale s-a referit, într-o postare pe pagina sa de facebook, și la efectul imaginilor video apărute în spațiul public, în care președintele ar fi primit o pungă de plastic, care ar fi conținut sume exorbitante.

„Dacă în interiorul Republicii Moldova efectul imaginilor cu Igor Dodon luând bani de la Plahotniuc este egal cu numărul celor care înțeleg gravitatea faptelor actualului președinte, în plan extern imaginile publicate au un efect devastator. Justificările despre cum încearcă „oligarhii”, să-l destabilizeze emoțional pot fi crezute de o parte a cetățenilor Republicii Moldova, dar sub nici o formă nu vor fi crezute în plan extern. În fața colegilor săi președinți, Igor Dodon arată ca un om prins cu pantalonii în vine în sala de bal a reginei. Nu știm cât înțelege Dodon din efectul în plan extern al acestor imagini ori dacă măcar anticipează ce cred omologii săi despre el, dar, cu siguranță, președintele Republicii Moldova să nu mai fie acceptat nici la pozele pe care și le făcea pe culoarele diferitelor reuniuni internaționale”, a scris Șalaru.

Fostul ministru al Apărării ironizează pe seama comentariilor „argumentative” invocate de Igor Dodon în apărarea sa după apariția imaginilor.

„De asemenea, narațiunea lui Igor Dodon despre cum el de fapt a jucat un fel de teatru (la cât de natural este în imagini ar putea concura la premiile Oscar) împreună cu serviciile secrete rusești pentru a-l da jos pe Plahotniuc îl îngroapă și mai mult în planul colaborării/comunicării cu omologii săi. Care președinte, al cărei țări mai acceptă să discute cu un omolog al său care, singur și nesilit de nimeni, declară că a colaborat nu cu serviciile secrete ale țării sale dar cu unele străine, în cazul lui Dodon rusești, pentru a da jos un oponent politic, fie el și oligarh?”, a mai adăugat acesta.

În cele din urmă, Anatol Șalaru a considerat că opoziția trebuie să continue izolarea internă a lui Dodon și să facă front comun contra acestuia, „fiecare pe segmentul lui”.

„Singurii adversari ai partidelor pro-europene și unioniste dar, în egală măsură, și al Republicii Moldova sunt Igor Dodon și propriile noastre neputințe generate de orgoliu. Poate între timp înțelege și Pavel Filip că susținerea acordată lui Igor Dodon și perpetuarea guvernării actuale este un dezastru pentru Republica Moldova iar el este complicele unui om vândut tuturor celor care au vrut să-l cumpere. Încă nu este târziu ca Pavel Filip să revină în rândurile frontului anti-Dodon și pro-european”

Amintim că luni, deputatul Iurie Reniță a publicat noi secvențe video de la întâlnirea liderului PDM și șefului statului, în care primul îi transmitea o pungă din plastic, tip „calendar”, în care ar fi fost sume exorbitante de bani. În înregistrare, Igor Dodon îl roagă pe Plahotniuc ca aceasta să-i fie transmisă „lui Cornel” (Corneliu Furculiță - n.r.) prin intermediul „lui Costea” (Constantin Botnari - n.r.). Acesta și-a argumentat poziția prin faptul că el însuși avea zbor la ora 5 dimineața, iar „luni trebuie să dea salariile”.

Detalii: VIDEO // Noi imagini cu Dodon și Plahotniuc. Președintele primește o pungă în care ar fi bani

Reacția lui Igor Dodon după publicarea imaginilor nu s-a lăsat așteptată. Deși a scris că imaginile au fost trucate, în continuarea mesajului său, acesta a spus că „nici nu cunoștea ce se află în acea pungă”.

Detalii: Prima reacție a lui Dodon după publicarea imaginilor de la întâlnirea cu Plahotniuc în care ar fi primit o pungă cu bani