„Un viitor pro-european al R. Moldova este de o mie de ori mai important decât un președinte care ne-a umilit pe toți, ne-a adus R. Moldova într-o situație rușinoasă de tot”. Declarația aparține deputatului Iurie Reniță, făcută în timpul ședinței de astăzi, 21 mai, a Parlamentului.

Declarația a fost făcut în contextul unui apel către deputații PDM, să-și sume responsabilitatea pentru un viitor european și să susțină demiterea președintelui, și să nu accepte data alegerilor prezidențiale de 1 noiembrie. 

„Conștientizați dragi colegi și asumați-vă responsabilitatea - un viitor pro-european al R. Moldova este de o mie de ori mai important decât un președinte care ne-a umilit pe toți, ne-a adus R. Moldova într-o situație rușinoasă de tot. Uitați-vă, merge și se salută cu animalele, prin câmp, a pierdut orice orientare, cu mașinile, cu paza de corp, cu 30 de bodyguarzi...Astfel de președinte vă doriți? Nu-mi rămâne decât să regret. este inevitabil ce se fva produce.

Am fost atacat de către președintele vostru, că nu e al meu și nu e al multor cetățeni, că aș face parte dintr-un clan oliharhic. Nu am făcut în viața mea parte dintr-o structură mafiotă și criminală. Niciodată și nici n-am să fac parte. De aceea categoric nu accept ofensele care au venit. Să răspundă toți în fața justiției fără excepție toți cei 3 care erau în înregistrarea video. Trebuie de urgentat până la ziua alegerilor.

Insist ca alegerile să se producă pe data de 25 octombrie sau mai devreme printr-o demisie, n-aș zice de onoare, fiindcă nu mai are onoare aceasta persoană care pretinde că ne reprezintă ca președinte al R.Moldova. Cu mult înainte să plece și să ne alegem noi poporul și cetățenii soarta noastră. Să-și depună demisia și alaegri anticipate!”, a declarat Reniță. 

Ca răspuns la discursul lui Reniță, socialistul Vlad Bătrâncea a venit cu replică, prin care l-a acuzat că este omul lui Plahotniuc și ar fi fost om de legătură pentru contrabanda cu țigări pe timpul când era ambasador al R. Moldova în România. 

„Președintele Dvs, domnule Reniță, este Plahotniuc. Prin cine a putut Plahotniuc transmite de peste ocean această informație? Printr-o persoana de încredere. Domnule Reniță, mâine să fiți atent la interpelarea pe care o fac la Procuratura Generală, să explicați cât de bine s-au vândut țigările Winston în România și cum Dvs. în poziția de ambasadorul lui Plahotniuc în România ați fost om de legătură la contrabandă. O să mergeți să scrieți explicații la Procuratura Generală”, a declarat Bătrâncea. 

La rândul său, Reniță a intervenit spunând că îl va da în judecată pe Vlad Bătrâncea pentru „calomnieri”, iar „mizeria pe care a vociferat-o va fi taxată”.

De altă parte, deputatul Lilian Carp a declarat de la tribuna Parlamentului că Dodon ar fi fost complicele lui Vlad Plahotniuc încă de când a părăsit PCRM-ul. Acesta a enumerat exemple care demonstrează că Igor Dodon a colaborat pe parcursul timpului cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Unul din ele este chiar sistemul mixt, care a fost înregistrat în parlament de fracțiunea socialiștilor și votat de către PD și PSRM. 

Deputatul îl mai acuză pe Președintele Dodon și de extrădarea profesorilor turci. Carp mai spune că și Președintele la MoldovaGaz a fost numit de către Igor Dodon împreună cu fostul Președinte al Partidului Democrat prin care au fost făcute „schemele ca totul să treacă prin firma din Transnistria”.

Drept argument prin care Carp vrea să dovedească că Igor Dodon ar trebui să-și prezinte demisia ar fi politica externă a R. Moldova prin care se izolează. Pe lângă cele menționate mai sus, deputatul Lilian Carp, mai amintește și de faptul că Igor Dodon și-ar fi subordonat instituțiile de stat și instituțiile de mass-media, dar și despre „operațiunea culiokul”.

„După o asemenea operațiune cu culiokul, dacă ar fi ieșit în oricare alt stat în lume, Președintele și-ar fi dat demisia. NU mai vorbim despre alte declarații cu rucsacul și alte nevoi, aici Plahotniuc s-a depășit și pe el. În condițiile în care toată lumea se mai ascunde, ăsta l-a umilit în ultimul hal, dându-i mită în culiok. Arătându-i cât e de nimic omul acesta în politica moldovenească”, a declarat Lilian Carp.

Carp i-a sugerat Președintelui Igor Dodon să-și depună demisia.

Și față de Lilian Carp, Bătrâncea a venit cu replici. Acesta i-a spus că știe de ce a venit cu acuzații către Dodon și, respectiv, l-a pus și pe acesta în „buzunarul” lui Plahotniuc. Bătrâncea i-a replicat că „acesta a semnat în 2016 pentru ca Plahotniuc să devină premier și niciodată nu l-a criticat, pentru că a făcut parte din partidul liberal condus de Ghimpu care făcea parte din sistema mafioto-oligarhică”.